S’ha fet camí, però encara queda molt per a visibilitzar amb propietat els problemes de discriminació i adaptació als quals s’han d’enfrontar les persones homosexuals, bisexuals i transsexuals en els diferents àmbits de la seva vida pública, professional i personal. Tot i que podria semblar que alguns col·lectius, com els de la gent jove, tenen molts dubtes resolts, encara queda molta feina per a fer per a donar informació i garantir la igualtat efectiva de tots aquests col·lectius, com ha quedat palès durant el programa especial que l’espai Mig Matí ha retransmès aquest dilluns des de la Plaça de la Font.

Lectura del manifest contra l’homofòbia, transfòbia i bifòbia
Programa especial en el Dia Mundial Contra l’Homofòbia, Transfòbia i Bifòbia, desde la Plaça de la Font

Serveis a l’abast de la ciutadania

Coincidint amb el Dia Mundial Contra les LGBTIQ+ fòbies, que s’ha celebrat avui dilluns 17 de maig, el programa s’ha trasllat a un dels epicentres de la ciutat per saber com treballen els professionals de diferents àrees del consistori municipal que lluiten per garantir la seguretat entre gèneres i diferents condicions de gènere, com és el cas del SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) i el SAI (Servei d’Atenció Integral), que ofereix atenció directa i individualitzada gratuïta en un espai de confidencialitat, a més a més de suport social, informació i atenció psicològica i jurídica.

«En el moment en el qual engegues més polítiques comença a haver-hi més sensibilització», apunta Clàudia Vinyals, del SAI, al mateix temps que destaca que el nombre de denúncies que es presenten cada any a la ciutat per causes de violència de gènere segueix essent baix, «tot i que va ascendint cada any». Vinyals apunta que el protocol que segueix aquest organisme d’atenció integral és el de ser la porta d’entrada de qualsevol cas que es notifiqui i derivació als organismes competents per actuar de la manera més ràpida i precisa.

A més a més, des de l’Ajuntament de Tarragona també hem pogut parlar sobre el programa Respecta, amb Paula Caro Rodríguez, becària del departament d’igualtat i amb Carme Gómez Castellà, tècnica responsable del Punt Lila i Arc Iris mòbil, que està present en moltes zones de la ciutat, informant en esdeveniments de tota mena sobre qualsevol dubte sobre violència, gènere o igualtat que plantegin persones de totes les edats.


«Sempre he sabut que era bisexual, però m’ho negava a mi mateixa»

D’altra banda, en el marc del programa especial hem pogut parlar amb el Luca, la Ivana i la Paula, que ens han explicat com es viu en primera persona el tracte amb persones trans* o bisexuals.

«He patit discriminacions per accedir a un lloc de feina», ens explica el Lucas, que avança que només fa sis mesos que ha iniciat el procés de canvi de gènere i ens detalla que el procés es complica a causa de les dificultats que ha patit per accedir al seu lloc de treball i les preguntes sobre el seu gènere que rep cada dia per part dels clients.

També hem parlat amb la Ivana i la Paula, ambdues bisexuals, que ens expliquen que sovint s’han d’enfrontar amb els comentaris condescendents de l’entorn i els prejudicis d’una societat que encara afavoreix la discriminació amb eines com el llenguatge.

«Sempre he sabut que era bisexual, però m’ho negava a mi mateixa», explica la Paula, una opinió que, a grans trets, comparteix amb la Ivana, qui explica que «quan vaig trobar un espai segur on fer-ho em vaig sentir molt bé, sortir de l’armari». Els tres testimonis assenyalen la necessitat de lluitar contra «la necessitat de catalogar a les persones. És important respectar als altres i garantir els seus drets, cadascú ha de fer el que vulgui amb les seves coses, és important tenir aliats i que els que no són part del col·lectiu que s’impliquin».

Lectura del manifest

Des de l’àmbit institucional, aquest dilluns s’ha dut a terme la lectura del manifest, la penjada de la bandera i l’encesa de llums de la façana. A més a més, també ha passat pel programa la consellera de Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament de Tarragona, Carla Aguilar-Cunill.