Mig centenar de ponents participaran en la Primera edició del Congrés d’Investigació Tècnicocultural del Romesco que se celebrarà l’1 i 2 d’octubre a Tarragona. Finançat amb els fons Next Generation, la trobada vol reivindicar la identitat tarragonina d’una salsa o ‘suquet’ nascut al barri mariner del Serrallo.

El xef Xavier Estruch, del Disfrutar, obrirà un Congrés de dos dies que reunirà les 8 estrelles Michelin de Tarragona així com cuineres de la talla d’Ada Parellada o Maria Nicolau. Entre els 50 ponents hi haurà, també, pescadors i dones sàvies del tarragoní barri mariner del Serrallo, crítics gastronòmics, nutricionistes i, fins i tot, influencers.

La trobada ja compta amb 150 participants i neix amb l’objectiu de reconèixer i projectar el romesco com a patrimoni viu, element d’identitat local i símbol de projecció gastronòmica. La consellera de Turisme, Promoció Econòmica i Comerç, Montse Adan ha explicat que el congrés abordarà aquest plat tarragoní des d’una mirada innovadora. Assenyala que la cita vol consolidar-se.

El President del comitè científic del certamen, Txaber Allué, diu que el Congrés ha de servir per fer difusió del romesco.

L’esdeveniment gastronòmic, que se celebrarà l’1 i 2 d’octubre al Palau Firal i de Congressos, inclourà ponències i taules rodones, show-cookings, classes magistrals i espais de reflexió i debat. Paral·lelament, també es faran activitats al Serrallo. La inscripció tindrà un cost de 80 € i inclourà l’accés a tota la programació, inclosos els àpats.