La processó del Sant Enterrament de Divendres Sant de Tarragona ha tornat a aplegar milers de persones, que han viscut amb solemnitat la desfilada de la vintena de passos que duen dotze confraries. En la 475a edició de l’acte principal de la Setmana Santa tarragonina hi han participat més d’un miler de persones, que han fet el mateix recorregut que l’any passat i que s’ha centrat principalment als carrers de la Part Alta. La cerimònia està declarada Element Patrimonial d’Interès Nacional i el pròxim 30 d’abril el Parlament de Catalunya votarà si la converteix en Festa Patrimonial d’Interès Nacional, la màxima categoria amb la qual es pot distingir.

El president del Parlament, Josep Rull, ha estat l’encarregat de portar la bandera de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Tarragona, convidat precisament per aquesta entitat, que és l’organitzadora de la processó i que en promou el reconeixement institucional.

La processó del Sant Enterrament és “l’acte central” de tota la setmana, tal com ha explicat Xavier Balcells, membre de l’equip de presidència de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona. “Hi surten totes les confraries i és el dia gran en quant a participació de les entitats i de la gent”, ha assenyalat. Balcells ha posat en valor que els visitants troben “una tradició molt arrelada amb un patrimoni que surt al carrer, que és únic i que mostra figures i peces d’un valor incalculable”.
Els penitents i les dotze confraries segueixen un estricte ordre que ve marcat per la tradició i els confrares s’encarreguen de transportar els passos que simbolitzen diversos episodis de la passió i la mort de Jesucrist. Entre els moments àlgids hi ha l’arrencada des de la plaça del Rei, el pas per davant del palau de l’Arquebisbat o la pujada dels passos per la Baixada de la Pescateria. Durant tot el recorregut milers de persones han contemplat el pas dels diferents misteris amb gran respecte.

Aquesta celebració és probablement la processó més multitudinària de Catalunya. Balcells ha posat en valor que “s’està fent un relleu generacional a totes les entitats”, fet que garanteix la supervivència d’una tradició que va fins i tot més enllà del sentiment religiós.

“Les persones joves hi volen participar, potser no com s’ha fet sempre amb la vesta, sinó que volen ser una part més activa. Per exemple sent a les bandes o com a portants i això hem d’aplaudir-ho”, ha expressat. De fet, ha assegurat que la celebració és viva perquè en els últims deu anys el nombre d’actes de la Setmana Santa i de bandes ha crescut i que fins i tot “es plantegen nous misteris”.

Un exemple del relleu és la mateixa presidència de l’Agrupació, que des de fa uns mesos s’ha repartit entre quatre persones. “Ha estat un encert perquè ha sigut mantenir viu l’esperit. Volem una Setmana Santa que no decaigui i que vagi a l’alça en actes i participació i que intenti arribar al públic jove i també més enllà de la ciutat”, ha finalitzat.

La Professó, com cada any, s’ha pogut seguir en directe per Tarragona Ràdio, en una retransmissió de tres hores i mitja, que ha arrencat amb la intervenció de l’Arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas.

Ha estat un directe des del balcó del Palau Arquebisbal amb Teresa Ortega i Josep Suñé, i el el director del Sant Pau, Pablo Muñoz de comentarista, amb Núria Cartañà i Lluís Comes als controls tècnics.
- Els grups municipals valoren la negativa de Junts d’entrar al govern de Tarragona
- Cinc noves llambordes recorden els tarragonins deportats als camps d’extermini nazis
- L’Escola Municipal de Música de Tarragona celebra el seu 30è aniversari
- Tarragona participa a Expovacaciones per captar turisme basc
- Una quarantena de multes a la Part Alta per deixar brossa on no toca o fora d’horari