Segons el Memorial Democràtic, a l’entorn de 2.000 catalans van passar pels camps de l’horror nazi. El nou capítol Fils de Memòria, ‘Deportats tarragonins als camps nazis’, se centra en 42 d’aquestes 2.000 persones: les 42 persones considerades com a “tarragonins” per les xifres oficials. El nou capítol ja està disponible al nostre lloc web i a les plataformes Spotify i Enacast.

L’esclat de la Segona Guerra Mundial va provocar que molts exiliats catalans a França es veiessin sotmesos a una doble derrota. Pocs mesos després de perdre contra Franco, un règim totalitari tornava a posar en perill les seves vides, amb l’ocupació de París per part de l’exèrcit de Hitler. Alguns exiliats van marxar de França, d’altres es van allistar a la Resistència i altres van caure a mans dels nazis. A partir de llavors, i fins a la fi del conflicte, uns 2.000 catalans són enviats als camps d’extermini nazi.

El podcast és un viatge sonor per l’horror que van viure aquests 42 tarragonins, però també un homenatge a la vida i a les lluites de tots els deportats catalans. Tot plegat de la mà de diversos recursos poètics i musicals, sons que se sumen a testimonis directes com el de l’editor i periodista Llibert Tarragó, fill del deportat tarragoní Joan Tarragó Balcells, que va ser capturat com a militant del PSUC. També escoltarem la cançó-himne “Retornarem”, del músic tarragoní Ricard Garriga, que la va compondre mentre era intern en un camp de concentració.

Entre d’altres, també comptem amb els testimonis del professor d’Història Contemporània de la URV Jaume Camps i el de l’exdirector del Museu d’Història de Tarragona Lluís Balart. La Comissió de Programes de Memòria ha dedicat tot el 2022 a fer actes en record dels deportats tarragonins als camps nazis. El responsable de la Comissió, Jordi Piqué, també ofereix el seu testimoni durant aquest capítol de Fils de Memòria.

Joan Tarragó.

Fils de Memòria és un podcast coproduït entre Tarragona Ràdio i la Comissió de Programes de Memòria amb el suport de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona i del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal i amb guió i direcció dels periodistes Enric Garcia Jardí i Xavier de Gispert Zegrí, director de Tarragona Ràdio. ‘Deportats tarragonins als camps nazis’ és el nou capítol d’aquesta sèrie, que es va iniciar amb els 50 anys d’Òmnium Cultural del Tarragonès i també ha publicat el capítol “Pur Lorca a Tarragona” i ‘Les nostres pioneres’, sobre la petjada personal i artística que va deixar el poeta andalús a la ciutat.

Un podcast de premi

Precisament aquest darrer capítol, que viatja fins a la Tarragona del tardo-franquisme i els primers anys després de la transició, quan centenars de dones van liderar vagues i lluites en algunes de les principals fàbriques de la ciutat, va endur-se l’accèssit del V Premi de Periodisme Feminista María Luz Morales. Es tracta d’un guardó que impulsa l’Observatori Cultural de Gènere amb el suport del Diari ARA i de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

D’altra banda, Fils de Memòria, i el podcast Del passat també es viu, de Tere Ortega i Lluís Comes, van guanyar la petxina KM0 a la XXX Festa de les Petxines de la Informació, organitzada per la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Fils de memòria

Fils de memòria, un podcast sobre memòria històrica del Tarragonès

Tarragona Ràdio i la Comissió de Programes de Memòria llancen ‘Fils de Memòria’, la primera sèrie en podcast sobre memòria històrica del Tarragonès. El nou producte compta també amb el suport de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona i del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal i amb guió i direcció dels periodistes Enric Garcia Jardí i Xavier de Gispert Zegrí, director de Tarragona Ràdio.