L’alcalde de Tarragona tanca un mandat que ha definit com ‘de canvi’. Pau Ricomà ha fet balanç avui dels quatre anys de govern on ha assenyalat els valors de la participació, la inclusió, el feminisme o la memòria democràtica com a claus.
Ricomà va governar la primera part del mandat en coalició amb En Comú Podem i els dos darrers anys ho ha fet amb la CUP i Junts per Tarragona.
Ricomà assegura que s’han desencallat projectes històrics i que s’ha pogut dissenyar el futur de la ciutat tot i les situacions sobrevingudes que han aparegut: la covid, les tempestes, l’anul·lació del POUM o l’explosió d’IQOXE amb tres persones mortes.
Precisament ha reconegut que l’accident a la planta química ha estat un dels moments més difícils.
L’alcalde està convençut que s’ha posat el futur a l’agenda de la ciutat a partir de la Cohesió i la sostenibilitat. Diu que han canviat les relacions entre Ajuntament i ciutadans que han deixat de ser clientelars.
Està convençut que s’ha posat el futur a l’agenda de la ciutat a partir de la Cohesió i la sostenibilitat. Ha parlat de mandat del canvi.
Ha posat en valor el treball dels consellers a les diferents àrees i la feina dels grups amb qui ha compartit coalició. No sap què passarà a les eleccions del 28 de maig però assegura que està molt satisfet de la feina feta.
Recorda que s’han obert 5 processos participatius i que s’ha duplicat la inversió destinada als pressupostos participatius. També el POUM es redacta tenint en compte l’opinió dels tarragonins a les enquestes, rutes exploratòries i jornades de treball que s’han organitzat.
L’alcalde subratlla que amb el nou planejament es busca que totes les actuacions urbanístiques assegurin l’equitat social i la igualtat d’oportunitats a qualsevol indret de Tarragona.
L’altra gran focus és la sostenibilitat, segons Ricomà, i ha posat d’exemple els autobusos d’hidrogen, la lluita contra els abocaments il·legals i l’aposta per l’Anella Verda.
El programa dels 700 anys de l’entrada del Braç de Santa Tecla i el canvi en la litúrgia dels espais festius són altres de les fites que en matèria de Festes ha destacat Ricomà.
Explica que també s’ha preguntat als veïns de la Part Baixa Procés sobre el Pla Integral del barri així com sobre el projecte de millora del Fòrum de la Colònia. Explica Ricomà que es vol prioritzar un parc obert als veïns i veïnes i una recuperació digna del monument.
D’altra banda, l’alcalde ha posat en valor les noves conselleries creades. S’ha referit a l’àrea de Nova Ciutadania, per treballar tant els processos d’acollida i arribada de les persones nouvingudes com els processos de cohesió social. Ha destacat El PIMAR, un punt informatiu de protecció internacional per a refugiats i demandants d’asil que ja ha atès en el seu primer any de funcionament fins a 612 persones, 499 de les quals són procedents d’Ucraïna, i ha fet 927 atencions i el primer Congrés de Migracions i Interculturalitat, on durant dos dies s’ha debatut i intercanviat reflexions amb més de 70 entitats. D’altra banda, Ricomà ha valorat de manera satisfactòria l’aposta per la perspectiva de gènere i la igualtat. Per primera vegada a l’Ajuntament de Tarragona, ha funcionat la conselleria de Feminisme i LGTBIQ+. El Festival TETA, l’obertura del Quiosquet a la Rambla Nova i activitats com l’impuls del Servei d’Informació i Atenció a la Dona i la creació del Servei d’Atenció als Homes. Ricomà ha fet referència a la Memòria Democràtica i a accions com netejar Tarragona de plaques de simbologia franquista, dignificar espais de memòria de la ciutat com les fosses comunes del cementiri o el refugi antiaeri del Museu Bíblic, i la creació de la comissió de programes de Memòria Democràtica que s’han dut a terme. A més, s’han fet activitats als centres escolars, s’ha produït un podcast a Tarragona Ràdio, i s’ha senyalitzat on van viure els deportats tarragonins als camps nazis amb les llambordes de la memòria.
Ricomà assegura que s’han canviat les relacions entre Ajuntament i ciutadans que han deixat de ser clientelars. Entén la política com un gest humanista i diu que s’ha hagut de buscar la complicitat amb els ciutadans després de les múltiples situacions sobrevingudes, com la covid, les tempestes, o l’anul·lació del POUM.
Està convençut que s’ha posat el futur a l’agenda a partir de la Cohesió i la sostenibilitat.