Les plaques de vidre estereoscòpiques dels fons Castellarnau veuran la llum en una mostra inèdita fins ara a l’Arxiu Històric de la Rambla Vella. Formen part d’un conjunt fotogràfic cedit recentment per aquesta família noble de la ciutat.
Un primer fons dels Castellarnau ja el custodia l’Arxiu des de l’any 1999, però ara s’hi ha afegit una segona col·lecció cedida per la família, una de les nissagues més emblemàtiques per conèixer la història dels darrers segles a Tarragona i al conjunt territori.
El fons es compon de 39 pergamins, 10 metres lineals de documents en paper i d’una
excepcional col·lecció fotogràfica. Una col·lecció que conté 788 imatges estereoscòpiques en placa de vidre, fetes per Ferran de Castellarnau i Castellarnau d’inici dels anys XX. La
rellevància d’aquest conjunt esdevé en un important document gràfic amb moltes escenes
que il·lustren la vida quotidiana d’una família tarragonina benestant de finals del segle passat.
Laia Lanceta, nova directora de l’Arxiu Històric des del passat mes d’abril, ho ha avançat en una entrevista a Tarragona Ràdio.
Es tracta de la mostra ‘‘El món dels Castellarnau’’ que servirà també per inaugurar la remodelada sala d’actes i exposicions de l’Arxiu situat a la Rambla Vella, el proper 12 de juny, a les 19h. La mostra es podrà visitar fins a l’octubre, amb imatges de Tarragona, del territori, i dels Pirineus, d’on era originària la família Castellarnau.
La inauguració de l’exposició serà presidida pel director general de Patrimoni Cultural,
Joaquim Borràs Gómez, i comptarà amb l’assistència del director dels Serveis Territorials de Cultura, Ricard Ibarra, la directora de l’Arxiu Històric, Laia Lanceta, i la comissaria de l’exposició, la Dra. Isabel Companys Farrerons, historiadora i arxivera.
L’Exposició anirà precedida de la conferència inaugural “Els Castellarnau, 1000 anys d’història d’una família catalana”, a càrrec de Xavier Nubiola de Castellarnau.
L’acte s’emmarca dins dels actes organitzats amb motiu del Congrés Internacional d’Arxius 2025.
Dos daguerreotips i altres 1.500 plaques estereoscòpiques del fons de l’Agrupació Fotogràfica de Tarragona
Les de la família Castellarnau no són les úniques imatges en aquest format que es conserven a l’Arxiu Històric. També han restaurant més de 1.500 plaques estereoscòpiques que formen part del fons de l’Agrupació Fotogràfica de Tarragona. En aquesta col·lecció es van localitzat dos daguerreotips, unes ‘‘peces úniques de la primera tècnica fotogràfica coneguda’’, i considerades ‘‘autèntiques joies de la història de la fotografia’’, diu Lanceta.

Sis quilòmetres lineals de documentació
De titularitat estatal, però amb la gestió traspassada a la Generalitat fa anys, aquest equipament públic fa les funcions d’arxiu comarcal i provincial però també, pels seus orígens fundacionals, com arxiu notarial, amb un volum important d’informació, que també estan digitalitzant. Tenen cura de més de 250 fons, que si es contessin en metres lineals equivaldrien a sis quilòmetres de documentació, repartida entre l’edifici de la Rambla Vella i les dependències del Monestir de Santes Creus. Això representa 2.676.143 fitxers al repositori de l’Arxiu provincial.
- Una jornada fa accessible el patrimoni arquitectònic a persones amb disfunció visual
- Les exportacions de les empreses de la demarcació de Tarragona van recular un 2,8% durant el mes de maig
- A licitació la rehabilitació de ferm de la carretera del polígon Francolí
- El ple de Tarragona aposta per l’estació de l’Horta Gran
- Óscar Pedroche, nou entrenador del TGN Bàsquet en el primer projecte del club a Lliga Femenina 2