Les plaques de vidre estereoscòpiques dels fons Castellarnau veuran la llum en una mostra inèdita fins ara a l’Arxiu Històric de la Rambla Vella. Formen part d’un conjunt fotogràfic cedit recentment per aquesta família noble de la ciutat.

Un primer fons dels Castellarnau ja el custodia l’Arxiu des de l’any 1999, però ara s’hi ha afegit una segona col·lecció cedida per la família, una de les nissagues més emblemàtiques per conèixer la història dels darrers segles a Tarragona i al conjunt territori.

Laia Lanceta, nova directora de l’Arxiu Històric des del passat mes d’abril, ho ha avançat en una entrevista a Tarragona Ràdio.

Es tracta de la mostra ‘‘El món dels Castellarnau’’ que servirà també per inaugurar la remodelada sala d’actes i exposicions de l’Arxiu situat a la Rambla Vella, el proper 12 de juny, a les 19h. La mostra es podrà visitar fins a l’octubre, amb imatges de Tarragona, del territori, i dels Pirineus, d’on era originària la família Castellarnau.

Dos daguerreotips i altres 1.500 plaques estereoscòpiques del fons de l’Agrupació Fotogràfica de Tarragona

Les de la família Castellarnau no són les úniques imatges en aquest format que es conserven a l’Arxiu Històric. També han restaurant més de 1.500 plaques estereoscòpiques que formen part del fons de l’Agrupació Fotogràfica de Tarragona. En aquesta col·lecció es van localitzat dos daguerreotips, unes ‘‘peces úniques de la primera tècnica fotogràfica coneguda’’, i considerades ‘‘autèntiques joies de la història de la fotografia’’, diu Lanceta.

Daguerreotips de l’Agrupació Fotogràfica de Tarragona. Foto: Arxiu Històric.

Sis quilòmetres lineals de documentació

De titularitat estatal, però amb la gestió traspassada a la Generalitat fa anys, aquest equipament públic fa les funcions d’arxiu comarcal i provincial però també, pels seus orígens fundacionals, com arxiu notarial, amb un volum important d’informació, que també estan digitalitzant. Tenen cura de més de 250 fons, que si es contessin en metres lineals equivaldrien a sis quilòmetres de documentació, repartida entre l’edifici de la Rambla Vella i les dependències del Monestir de Santes Creus. Això representa 2.676.143 fitxers al repositori de l’Arxiu provincial.