Quan parlem de muntanyes, a tots ens venen al cap de seguida un parell o tres de noms; el Pedraforca, La Pica d’Estats -el sostre de Catalunya- o la que ens porta a franquejar el mític pas que dona nom a aquest programa per assolir el seu cim, l’Aneto.

Però més enllà dels cims més coneguts, tenim un país molt divers amb centenars de muntanyes no tant conegudes. I en tenim a les grans serralades dels Pirineus, però també arran de mar, a la serralada litoral, i Tarragona n’és un bon exemple de crestes i cims que val la pena conèixer. Cims amables i assequibles com la Mola de Colldejou o la Creu de Santos, que hem pujat tants cops.

Ara els tenim tots, els de Catalunya i Andorra, en una guia que acaba de publicar Cossetània. És fruit de la iniciativa que la FEEC va encetar fa uns 18 anys per assolir 100 cims d’entre una llista de 522 muntanyes representatives de Catalunya, la Catalunya del Nord i Andorra. La guia ha estat publicada en la col·lecció Azimut de Cossetània amb el títol: «100 Cims. Els 150 essencials» Totes les comarques tenen com a mínim, un d’aquests cims: són els que cal assolir per tal de completar el repte. En parlem amb Fermí Azcona, un dels coautors del projecte i la guia, juntament amb Constantí Torres i Joan M. Vives.

La finalitat del projecte i de la guia marida molt bé amb un dels objectius que anem pregonant en aquest programa, conèixer el territori tot practicant l’excursionisme i descobrint muntanyes i cims que val la pena trepitjar. Com la Pala Xespadera, envoltada de cims famosos com el Contraix o la Pala Alta de Sarradé. Un cim que pocs pugen, recordeu que li vam dedicar un programa a la seva ascensió? Si el recupereu, descobrireu una cresta increïble que ens porta a ‘Lo Campo’ -que diuen la bona gent de la Vall de Boí- on van tenir una trobada amb les vaques xònegues (les més joves, d’uns 2 anys), i la possibilitat d’encadenar altres cims secundaris, també molt desconeguts, excepte pels de la Vall. (Li vam dedicar el cim al bon amic Xaume Ramon.

Avui que en aquest programa també anirem a escalar amb infants d’entre 12 i 13 anys a l’escola de Mont-ral, i al sector ‘Terranegra’. La iniciativa no és nostra, és el que ha estat el seu professor en el darrer curs, Jero Aliaga, que també ens acompanyarà.

Amb el company Ricard Fernández, llegirem un clàssic de muntanya, “Cuando las montañas bailan” d‘Olivier Remaud, i amb Josep Maria Bonachí, rutes per l’entorn, com sempre.

https://twitter.com/PontdeMahoma/status/1803850243420885073

Programa, el 208 de la DESENA temporada conduit per Josep Suñé i amb Lluís Comes al control tècnic.

El Pont de Mahoma

El Pont de Mahoma

Podem parlar de la muntanya des de primera línia de mar perquè tenim els experts necessaris. Coneix la darrera hora de tots els esports de muntanya de la mà dels millors escaladors i alpinistes del país. El Pont de Mahoma és el teu programa de referència!

Listen on spotify Logo