El 15 de gener de 1939 les tropes franquistes entraven a la ciutat. Al migdia van accedir a l’Ajuntament i a les 15h ja sonava el ‘Cara al Sol’ a la plaça de la Font. La Guerra Civil havia finalitzat a Tarragona. 

Enguany fa 76 anys de l’efemèride i per recordar-ho, l’ajuntament ha organitzat diferents activitats amb la participació de diferents institucions i entitats culturals. En total, seran 10 propostes que aniran des d’avui i fins al 6 de febrer.

S’han programat visites guiades, exposicions i actuacions teatrals. També la projecció audiovisual d’un documental sobre els bombardeigs de la guerra on hi apareixen una setzena de testimonis dels atacs viscuts a la ciutat i que van deixar 315 morts i 500 ferits. Avui, en aquest programa especial que fem des de la Plaça del Rei, a tocar del Pretori, el que va ser la presó de Pilats, en parlem. 

En aquest programa especial, ens acompanya el director de l’Arxiu Històric de la ciutat, Jordi Piqué. També parlem amb Ramon Arnabat, professor d’història de la URV, sobre els bombardejos a Tarragona. 

També parlem amb Sergi Garreta, gerent del Cafè La Cantonada. (10:30h) I es que els actes arrenquen aquest dijous precisament, al Cafè la Cantonada, tot coincidint amb la data del final de la Guerra a Tarragona. A les 19h s’inaugura l’exposició ‘Tarragona sota les bombes’ organitzada des de l’Arxiu Històric. 

Conversem amb Elena Virgili, historiadora de la Biblioteca Hemeroteca Municipal, sobre l’audiovisual ‘Quant la mort venia del cel’. Ens acompanyen també els editors del documental, Joaquim Domingo “Quimet” i Isaac Carbonell. Escoltarem la veu d’algun dels testimonis de l’època, que s’han recollit en aquest documental, com el de Maria Victòria Rodríguez, de 96 anys, o el de Rossita Tarragó, que enguany en fa 95.  

Dissabte s’ha organitzat a les 11h una ruta pels espais de la repressió franquista a Tarragona, a càrrec de l’historiador, Xavier Tolosana. Amb ell explicarem aquest recorregut.   

Demà divendres, a l’Espai Tabacalera se signarà el conveni de cessió del fons documental de l’escriptor i advocat tarragoní, Josep Maria Boronat. Avui coneixerem la rellevància d’aquest fons amb la catedràtica d’història contemporània de la URV,  Montserrat Duch

La Biblioteca de Tarragona també acull activitats, com la presentació de la revista Kesse, o un taller bibliogràfic sobre el primer franquisme. En parlem amb l’Esteve Masalles. 

I parlarem del llibre de Josep Recasens Llort, ‘La Tarragona silenciada. L’opressió de l’aparell franquista’, amb el propi autor. 

Dimarts dia 27 de gener (20,30 h) l’Antiga Audiència acull l’obra “La dona jueva”, de Bertolt Brecht i Instrucció de sumari. Oratori de Peter Weiss, en commemoració de  l’alliberament d’Auschwitz, en el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, dirigit per Cinta Ramon. Va a càrrec del col·lectiu de Teatre TeclaSmit. En parlem, a la recta final del programa amb Cinta Ramon

Final de la Guerra Civil a Tarragona 04
Final de la Guerra Civil a Tarragona 03
Final de la Guerra Civil a Tarragona 02
Final de la Guerra Civil a Tarragona 01