“Pur Lorca a Tarragona” és el nou episodi del podcast de Tarragona Ràdio Fils de Memòria, que repassa i aprofundeix en diferents capítols de la nostra història silenciats durant dècades. En aquest cas viatjarem fins la Tarragona de 1935: Federico García Lorca va visitar llavors la ciutat, mesos abans de morir assassinat a mans dels sublevats. Ho podeu recuperar en aquest enllaç https://open.spotify.com/show/5dvBokP36HgNR4vFsxsb4C.

Durant el capítol es recorden les impressions que Lorca es va endur de Tarragona, una ciutat que el va deixar meravellat, pel seu patrimoni i per la seva cultura popular, i que va visitar expressament per assistir a l’estrena de La dama boba, el clàssic de Lope de Vega interpretat llavors per Margarida Xirgu. Lorca, de fet, va viure en directe les Festes de Santa Tecla de 1935.

Al llarg del podcast ens endinsem en l’obra i el pensament de Lorca vinculant-lo a la ciutat i al territori, de la mà de les cròniques del periodista del Diari de Tarragona Lluís de Salvador i de veus com les del pintor Josep Maria Rosselló, el director teatral Marc Chornet o el bailaor Jesús Blanco.

Més enllà de la grandesa dels aspectes formals i artístics de l’obra de Lorca, el podcast “Pur Lorca a Tarragona” deixa palès que la creació de l’artista andalús, mitjançant la poesia, la música, el dibuix o la dramatúrgia, és “una arma carregada de present. Una arma, armada de paraules contra les noves formes de feixisme. Contra l’homofòbia, que es resisteix violentament a desaparèixer. Contra la intolerància. Però també una eina carregada de bellesa, que ens ajuda a enfondir i pensar en aspectes essencials de la condició humana”.

Fils de Memòria és un podcast coproduït entre Tarragona Ràdio i la Comissió de Programes de Memòria amb el suport de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona i del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal i amb guió i direcció dels periodistes Enric Garcia Jardí i Xavier de Gispert Zegrí, director de Tarragona Ràdio. “Pur Lorca a Tarragona” se suma a aquesta sèrie, que es va iniciar amb els 50 anys d’Òmnium Cultural del Tarragonès. Amb motiu del 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, també vam estrenar-ne un per rememorar alguns dels capítols més emblemàtics de les lluites obreres i feministes que van marcar la ciutat durant la transició.