La Guàrdia Civil ha detingut quatre persones i ha intervingut més de 3.700 restes arqueològiques en diferents localitats de Tarragona, on es va localitzar una àmfora, i també a Màlaga i Còrdova. Hi ha nou persones més investigades. El valor econòmic de les peces al mercat negre superaria els 500.000 euros, tot i que el valor històric és incalculable, segons els perits, ja que qualsevol dada de la distribució dels materials durant una excavació és important per investigar després aspectes sobre la societat o el comerç d’aquella època. El material recuperat comprèn diferents èpoques, com la Prehistòria, l’època ibera, romana, medieval i visigoda. Destaca una escultura togada femenina de l’època romana, similar a les del Teatre Romà de Mèrida.

L’operació ‘Colum’ va començar al desembre del 2016, a Ronda (Màlaga). Els investigadors van constatar que els antiquaris havien confeccionat documents fraudulents de cessió i compravenda amb l’objectiu d’amagar la il·legalitat de les peces amb les que s’estava traficant comercialment.
En paral·lel, es va iniciar l’operació ‘Patred’, ja que els investigadors van detectar que existia un tràfic il·legal de material arqueològic a través d’Internet. Es van intervenir 436 peces a Torremolinos, 3.166 a Lucena, 1 àmfora a Pizarra i una altra a Tarragona.

Etiquetat: