El clúster ChemMed Tarragona i l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) han tancat amb un balanç positiu la seva participació en una nova edició d’Expoquimia. Un esdeveniment que ha permès Tarragona posicionar-se com a clúster de referència dins del sector a nivell internacional, no només per les seves dimensions i característiques, sinó també en matèria de descarbonització i economia circular.

S’han posat en valor projectes d’economia circular com el de l’aigua regenerada, en el qual la química de Tarragona és pionera mundialment: actualment el 19% de l’aigua de consum industrial del clúster és reciclada, procedent de depuradores municipals. I ja es treballa per elevar aquest percentatge a prop del 40%, a partir de la regeneració, també, d’aigües residuals de la mateixa indústria.

Pel que fa a la descarbonització, les dirigents del clúster van detallar el pla de ChemMed per assolir la neutralitat climàtica el 2050 basat en quatre pilars: l’eficiència; l’electrificació i l’ús d’energies renovables; la circularitat i l’ús de matèries primeres baixes en carboni; i finalment l’hidrogen com a quart eix fonamental, amb l’hidrogen verd al capdavant, però contemplant altres opcions com l’hidrogen renovable amb captura i emmagatzematge de CO2 per al seu posterior ús com a matèria primera (CCUS per les seves sigles en anglès). Alhora, van exposar també com el clúster treballa en la descarbonització de l’activitat portuària.

Més notícies: