Tarragona impulsa la masoveria urbana. Es tracta d’una fórmula mitjançant la qual el llogater s’estalvia part o la totalitat del lloguer a canvi de fer obres de rehabilitació de l’habitatge. El Servei Municipal de l’Habitatge anima els propietaris a aprofitar aquest recurs amb l’objectiu d’incrementar el nombre de pisos que es puguin destinar al lloguer social.

La masoveria urbana es va fent lloc més enllà de l’àmbit rural i es postula com a alternativa a l’hora de donar sortida als molts habitatges que hi ha a la ciutat que, o estan tancats perquè necessiten una millora, o bé es lloguen en condicions deplorables. Consisteix en què el llogater pagui una part o tota la renda del pis mitjançant la realització d’arranjaments a l’habitatge. És el cas d’actuacions bàsiques com la reforma de la cuina o del bany o canviar el terra o les finestres.

El Servei Municipal de l’Habitatge fa de mediador: es visita la casa, es fixa les obres que caldria impulsar i es busca un llogater disposat a assumir aquestes actuacions, que queden molt detallades al contracte per donar garanties als propietaris. Helga Molina, tècnica del servei, diu que la masoveria urbana ja està implantada en indrets com Barcelona i pensa que a Tarragona pot tenir recorregut pels molts habitatges que es troben en aquestes condicions.

Els pisos en qüestió s’incorporen a la borsa de mediació per al lloguer social. Aquest dimarts, a les 18.30h, la Cambra de la Propietat Urbana acollirà una conferència per explicar el programa als propietaris i possibles llogaters interessats.