Prop de 200 persones participen des d’aquest dimecres en el Primer Congrés d’Investigació Tècnicocultural del Romesco que es fa a Tarragona. El certamen es fa al Palau de Congressos i compta amb taules rodones, ponències i classes magistrals a l’entorn d’aquesta salsa nascuda com aliment de les famílies de pescadors del Serrallo.

El xef Eduard Xatruch, del restaurant Disfrutar, amb tres estrelles Michelin i reconegut com el millor restaurant del món, ha obert el Congrés que reuneix a les 8 estrelles Michelín de la demarcació, així com cuineres de la talla d’Ada Parellada o Maria Nicolau.

Xatruch ha parlat de l’orgull que per Tarragona ha de tenir aquesta salsa que aporta riquesa a l’economia del territori i projecció gastronòmica. Abans, ha passat en directe pels micròfons de La Veu de Tarragona.

L’alcalde, Rubén Viñuales, diu que el producte està arrelat profundament al territori i és un element d’identitat local.

https://twitter.com/abrilrius4/status/1973290441094340712

Entre els 50 ponents també hi participaran pescadors i dones sàvies del Serrallo, crítics gastronòmics, nutricionistes i influencers.

El matí del I Congrés Tecnicocultural del Romesco a Tarragona ha arrencat amb una taula rodona sobre el “neoromesco”, amb figures com el mateix Eduard Xatruch, Jordi Vilà, Arnau Bosch i el crític Philippe Regol, mooderadaper Txaber Allué (President del Comitè Científic), que han debatut les possibilitats del plat a l’alta cuina. Tot seguit, Jordi Vilà ha fet una demostració culinària amb noves versions de romesco d’autor.

La segona taula ha donat veu a experts acadèmics com Fabiola Juárez, Xavier Medina i Jordi Bages-Querol, que han analitzat el romesco des de la nutrició, l’antropologia i la història. La sessió de cuina posterior ha posat en valor la tradició, amb cuiners i col·lectius que han mostrat el romesco professional, pescador i casolà, amb Guillermo Fernández David Solé, Xavier Veciana, Anna Casellas i Carles Roca.

La jornada del matí ha culminat amb un tast maridat amb vins amb Elisa Ribé, tècnica del Consell Regulador de la DO Tarragona i David Bea, sommelier de cervesa.

El primer Congrés Tècnicocultural culminarà amb la desena edició de les jornades gastronòmiques del romesco, que se celebrarà del 31 d’octubre al 16 de novembre.