El 2020 ha estat un any complex des del punt de vista informatiu. La redacció de l’emissora municipal de Tarragona s’ha hagut d’adaptar a les circumstàncies sobrevingudes.
Tarragona Ràdio ha elaborat un resum de l’any editat per Tere Ortega amb tot allò que ha estat noticia en un 2020 excepcional. Aquest any que deixem enrere arrencava amb la gratuïtat dels peatges, que culminaven anys de reivindicacions de sectors diversos com les transportistes i plataformes ciutadanes.
L’actualitat no s’aturava, pocs dies després, el 8 de gener, Pedro Sánchez obtenia els vots necessaris per a la investidura en segona volta i es comprometia a constituir el primer govern de coalició a nivell de l’Estat.
El pitjor accident de la petroquímica
Pocs dies després, el 14 de gener, la indústria química patia el pitjor accident de la seva història, i Tarragona Ràdio demostrava un cop més tenir múscul i cintura per afrontar la situació amb una cobertura sense precedents, malgrat les dificultats per obtenir informació oficial del succés. Una situació molt greu que evidenciava mancances en els canals de comunicació per part dels responsables del llavors Plaseqcat.
Com a emissora oficial del Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (ara Plaseqta), Tarragona Ràdio complia amb la seva escomesa, i obria un programa especial només 10 minuts després de l’explosió del reactor a la planta d’IQOXE a la Canonja.
Un ampli equip a la redacció i de directe, un enviat especial al lloc de l’accident, durant les primeres hores, i a l’edifici del 112, per tancar la nit, quan arribarien les primeres veus oficials del Pla, culminaven una jornada en la que la ràdio i en particular aquesta casa va esdevenir un cop més el mitjà de referència.
Una trentena de trucades d’oients a la redacció
A la redacció es rebíem una trentena llarga de trucades d’oients, alguns dels quals entraven en el directe, que no tenien informació per cap altre canal. En un accident químic, la població sintonitza prioritàriament la ràdio, que és el mitjà que li transmet immediatesa, confiança i seguretat.
Pocs dies després, encara durant el fatídic mes de gener, un temporal tornava a assotar la costa tarragonina emportant-se novament les platges i fent baixar amb molta força, novament, el riu Francolí, que malmetia diverses instal·lacions al seu pas.
Cobertures especials que s’afegien a les que ja vam haver de fer durant la tardor de l’any anterior, amb un darrer tram d’any molt convuls també pels diversos temporals, com els que van arrasar la Conca de Barberà. I tot plegat després de les llargues setmanes d’aldarulls a la ciutat durant la post sentència del Procés.
Primera onada i confinament
La suspensió dels actes de Carnaval, el febrer, encara no augurava el que ens venia a sobre, la pandèmia sanitària de la Covid-19 de la que encara no n’hem sortit.
Amb l’activació de l’Estat d’Alarma, el 14 de març, la redacció es va buidar com a mesura preventiva per a evitar el contagi. Vam esdevenir essencials i es va redactar un pla de xoc i es va acordar mantenir un equip mínim de quatre persones, dos tècnics i dos redactors a l’emissora mentre la resta del personal feia per primer cop teletreball.
La programació es va veure alterada, desapareixent de la graella allò que no fos estrictament informatiu. Mentre va durar l’Estat d’Alarma i el confinament, es van fer blocs informatius en continu, també els caps de setmana, sense interrupcions.
Noticies generalistes i locals, producte integral
Per primera vegada l’emissora municipal de Tarragona va oferir blocs d’informació generalista i local; un producte integral amb les noticies que arribaven des de l’Estat, Catalunya i Tarragona ciutat. També amb connexions amb totes les compareixences d’interès en aquells dies difícils.
La pandèmia es va agreujar, i les recomanacions de les autoritats ens van aconsellar fer teletreball. Un esforç des del punt de vista tècnic, amb habilitació d’equips autònoms que ens van permetre seguir oferint el mateix producte per antena que les setmanes anteriors.
Unes Festes diferents
La primera onada es va endur per davant actes singulars de la ciutat, com Tarraco Viva, que es va ajornar a la tardor, o el Concurs de Castells, ajornat dos anys. També va modificar la programació de Sant Magí i Santa Tecla. Amb formats adaptats, es va fer també programació especial, des del carrer i des del Teatre Tarragona, per donar cobertura als actes organitzats, malgrat tot. Un esforç ingent de producció i de realització que va donar els seus fruits.
L’estiu feia preveure, a priori, una desescalada de la pandèmia, cosa que només va ser així durant unes poques setmanes. Els indicadors no afluixaven i ens endinsàvem de ple en la segona onada.
Novament s’imposa el teletreball
Aquest cop, amb la lliçó apresa, es va dotar de tècnica i equips adients per les circumstàncies sobrevingudes a les persones de l’equip que feien teletreball. A diferència de la primera onada, la programació es va poder mantenir inalterable, ajustada però als temes d’interès que suscitava el desenvolupament de la covid-19.
En aquests darrers mesos de l’any les noticies elaborades des de la redacció de Tarragona Ràdio s’han fet ressò del clam agònic dels diferents sectors castigats per la pandèmia, especialment l’hostaleria i la restauració. També dels canvis de fase, i les restriccions de cada moment, així com la desescalada.
IMPACTE HISTÒRIC A LA WEB
La intensitat informativa s’ha traduït en xifres. Tarragona Ràdio tanca l’any amb un impacte històric a la pàgina web amb 700 mil visualitzacions i 231 mil usuaris actius.
De l’informe independent de Google Analytics també destaca el mig milió de visualitzacions de continguts i notícies, així com un creixement d’usuaris nous, que representen ja el 18% del total.