El programa ‘Toquem pedra’ sobre arqueologia clàssica, torna a la graella del Matí de Tarragona Ràdio. Es tracta d’un espai de divulgació científica sobre el coneixement i la investigació, en col·laboració amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). S’havia estrenat fa set anys, i emès per antena durant diverses temporades. Aquest dimecres, a les 11h, torna a la graella del Matí amb noves aportacions i descobertes, des de les instal·lacions de l’ICAC, a la plaça d’en Rovellat.

Al llarg de les emissions, anirem coneixent les principals disciplines d’investigació de l’institut, així com els treballs de recerca i la seva projecció internacional.

En aquest primer programa, conversarem amb Josep Maria Palet, director de l’ICAC des de gener de 2020. És especialista en arqueologia del paisatge i estudis de territori al món antic. També, en arqueomorfologia i prospeccions arqueològiques, arqueologia d’espais altimontans, interaccions socioambientals, espais agraris, centuriacions, poblament rural, ramaderia i gestió del patrimoni.

També coneixerem dues investigadores, Alexandra Livarda, arqueobotànica, especialitzada en l’estudi de plantes antigues, i particularment en plantes alimentàries, amb què reconstrueix no només la dieta sinó les relacions i xarxes comercials, socials, econòmiques i polítiques del passat. Livarda és actualment investigadora Ramon y Cajal a l’ICAC. Va obtenir el seu doctorat en Arqueologia el 2008 a la Universitat de Leicester al Regne Unit, amb una tesi sobre la ‘Introducció i dispersió de plantes alimentàries exòtiques a Europa durant els períodes romà i medieval’. La seva tesi va assentar les bases de la seva carrera investigadora en arqueologia de l’alimentació i arqueobiologia social, camps en què ha continuat treballant des de llavors.

Va ser professora lectora al Departament de Clàssiques i Arqueologia de la Universitat de Nottingham (Regne Unit), una de les universitats de major rang del país en el rànquing de Shanghai, des de 2011 i fins la seva incorporació a l’ICAC, a finals de 2019. Això ha estat després de completar la seva tesi el 2008, treballar com a arqueobotànica, per exemple al Museu d’Arqueologia de Londres, i completar tres contractes postdoctorals a les universitats de Leicester, Oxford i Sheffield (Regne Unit).

També parlem amb Lídia Colominas, investigadora postdoctoral a l’ICAC des de 2015, on està duent a terme una investigació centrada en l’estudi de la ramaderia en zones d’alta muntanya. ÉS llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona (2003) i doctora en Arqueologia Prehistòrica per la Universitat Autònoma de Barcelona (2009), amb la qualificació d’excel·lent cum laude per unanimitat. La seva recerca se centra en l’estudi de les interaccions entre els animals i les societats del primer mil·lenni aC a la Mediterrània occidental, des d’una aproximació arqueozoològica. Més concretament, ha desenvolupat la seva recerca en l’estudi de l’alimentació, la ramaderia, el comerç d’animals i les pràctiques rituals d’aquestes societats del passat. A nivell metodològic, ha integrat a la seva recerca les anàlisis paleogenètiques i la morfometria geomètrica.

La seva formació i la seva carrera professional ha comptat amb diverses estades a l’estranger en centres de recerca punters, com la Universitat de Sheffield, Regne Unit (2008), la Universitat de Basilea, Suïssa (2008 i 2009) i el McDonald Institute for Archaeological Research de la  Universitat de Cambridge, Regne Unit (2012 a 2014). En aquest projecte va estudiar la variabilitat morfològica i fenotípica dels bovins vinculada a la conquesta romana de la Península Ibèrica.

El programa s’emetrà el darrer dimecres de cada mes, i es podrà seguir a través del 96.7fm, www.tarragonaradio.cat, a les APP’s i per la TDT. També es podrà sentir en diferit a través de la web de l’ICAC i de Tarragona Ràdio.