“Volíem fer una obra sobre salut mental i ens vam estar documentant durant mesos”, explica Júlia Abelló, una de les integrants de Tornavís Teatre. Finalment, la dramaturga tarragonina Maria Roig va donar forma a les seves inquietuds.

L’Aparador sitúa a l’escenari quatre persones que, assegudes en rotllana, comencen a explicar les seves vivències a una terapeuta histriònica que aplica un nou mètode per ajudar-los. A poc a poc veuran que no poden mentir, a través d’internet ho saben tot d’ells, les imatges que es projecten a la xarxa no corresponen ben bé al seu relat. A través de flashbacks veurem fragments reals de la seva vida, quatre vides marcades per diferents malalties mentals que no els deixen viure, malalties que els generen un dolor insuportable no obstant tot estigui emmarcat per una negra ironia.

Es tracta d’una distopia futurista que permet fer crítica sobre l’apreciació social de la malatia mental. “Ens posa en situacions divertides, que ens fan riure, fins que ens acabem adonant que no són precisament per riure”, explica Mariona Garcia, membre de la companyia.

El repartiment està encapçalat per un personatge tan principal com inquietant: una màquina de tabac reconvertida en una mena d’oracle sanador.

Tornavís Teatre, un dels més veterans de la Mostra de Teatre Jove, actúen aquest vespre (21h) al Teatre Tarragona