Investigar la interculturalitat del món clàssic i analitzat el paper de la dona en aquella època és un dels objectius de la trobada que organitza l’Institut Català d’Arqueològia Clàssica, l’ICAC. Serà aquest dijous i divendres 20 i 21 de gener al Campus Catalunya de la URV.
La idea del congrés és trobar els espais de contacte entre les diferents cultures clàssiques (Roma, Orient, Egipte…) i posar el focus en la interacció que hi havia entre elles. L’estudi acadèmic d’aquestes cultures sovint les ha tractat de manera separada i aïllada, però en realitat els moviments de població i els intercanvis culturals i de coneixements entre les diferents cultures eren constants.
En el Toquem Pedra de Tarragona Ràdio hem parlat amb Elena Duce, investigadora postdoctoral de l’ICAC fins fa ben poc, ja que des del passat mes de gener ha passat a ser investigadora Margarita Salas i s’ha incorporat a la Universitat de Saragossa. Especialista en el món grec, Duce ha explicat que la idea és ‘treure de la foscor el paper de les dones’ analitzant les mencions en les publicacions de l’època, perquè aquestes, majoritàriament, han estat escrites per homes.
Duce ha manifestat que les societas eren mixtes i que s’interrelacionaven entre elles, al contrari del que s’explica habitualment en els àmbits educatius. La investigadora ha expressat que a causa de l’obertura de les fronteres i del mar gràcies als interessos econòmics, va permetre estendre no només l’economia, sinó que també es va poder transmetre la cultura.
El congrés d’aquesta setmana posarà, a més, èmfasi en la perspectiva de gènere i abordarà temes com el matrimoni i l’aportació de la població femenina en el procés de canvi cultural.
powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
Més continguts de Tarragona Ràdio:
- ‘The human towers of Tarragona’
- La segona edició de Territori Arxiu arribarà amb 2 ponències i 5 experiències al Port de Tarragona
- Alba Font: “La mar aporta beneficis de benestar social”
- Josep Maria Pérez: “Aquest any volem consolidar l’Oncoswim”
- Joaquim Rovira: “Quan mengem musclos o ostres estem ingerint microplàstics”