Classic greek salad of fresh vegetables, cucumber, tomato, sweet pepper, lettuce, red onion, feta cheese and olives with olive oil. Healthy food, top view

El Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER) de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) confirma que combinar la dieta mediterrània hipocalòrica amb activitat física contribueix a reduir l’aparició de nous casos de diabetis tipus 2 dintre de les persones amb sobrepès i alt risc metabòlic. Això ho evidencien els resultats de l’estudi PREDIMED-Plus, un assaig clínic multicèntric espanyol finançat amb més de 15 milions d’euros.

Anys enrere, l’estudi PREDIMED-Plus ja va demostrar que una dieta mediterrània, suplementada amb oli d’oliva verge extra o fruita seca reduïa la incidència de la malaltia un 30%. A partir d’això, va plantejar una intervenció sobre l’estil de vida més intensiva, amb la finalitat d’avaluar si podria aportar beneficis addicionals, en comparació a altres estratègies menys intensives.

L’estudi va incloure un total de 4.746 participants, que entraven dintre de la franja d’entre 55 i 75 anys amb sobrepès o obesitat i síndrome metabòlic i que no patien diabetis.

Després de sis anys de seguiment, els resultats indicaven que els aliments i nutrients que integren la dieta mediterrània combinant-los amb activitat física i pèrdua de pes és una estratègia ideal a llarg termini per la prevenció de malalties cardiometabòliques.