Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili, que formen part de la Red CiberObn de l’Instituto Carlos III, i de la University of Utah, han dut a terme el primer estudi observacional, amb participants sans i en edat reproductiva.
La intenció és saber si existeix una associació entre els patrons dietètics saludables i la qualitat espermàtica. S’han tingut en compte més d’un centenar de participants. Segons informen fonts de la URV, la infertilitat afecta el 15% de les parelles en edat reproductiva. Nombrosos estudis han posat de manifest que als països occidentals la qualitat del semen s’ha reduït gairebé a la meitat els darrers 40 anys. Aquesta disminució s’ha relacionat amb un estil de vida no saludable relacionat amb l’exposició a situacions d’estrès, el consum de drogues, tabac o alcohol, o el seguiment de dietes no saludables.
Fins ara no hi havia una evidència científica sòlida sobre la influència dels aliments en la qualitat de l’esperma.