Un estudi impulsat per la URV conclou que l’acompanyament emocional és essencial en l’aprenentatge en temps de confinament. Investigadores i investigadors del Grup de Recerca Aplicada en Educació i Tecnologia (Arget) del Departament de Pedagogia de la URV han analitzat els processos d’aprenentatge i organitzacionals que van implementar les escoles i instituts de Catalunya durant el confinament dels mesos de març, abril i maig de 2020.

Per dur-lo a terme han realitzat entrevistes a equips directius de centres educatius de Catalunya, ubicats tant en entorns rurals com urbans i de diferents estatus socioeconòmics. L’article mostra que hi ha una bretxa digital entre alumnes i docents i que, quan es duu a terme un confinament, és important que hi hagi un acompanyament emocional. 

D’un dia per l’altre, tots els directors i directores de centres educatius van haver de prendre decisions ràpides per a adaptar l’aprenentatge. Molts asseguren que existia una falta d’instruccions i de coneixements sobre com gestionar una situació d’aquest tipus, a més d’una gran falta de recursos tecnològics. Cada escola va descriure la seva particular situació, però, la majoria asseguren que la comunicació amb les famílies es va tornar més estreta i fonamental.

El canvi més popular que s’ha introduït en aquesta nova forma d’educació, segons els resultats de la recerca, és la videoconferència per a les reunions i asseguren que han vist els seus beneficis, principalment en termes d’estalvi de temps i diners, com per exemple, amb el transport.

L’estudi l’han dut a terme Ramon Palau, Gisela Cebrián i Jordi Mogas investigadores i investigadors del Departament de Pedagogia de la URV i Marta Fuentes, del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació de la UAB.