Tarragona ha inaugurat una plaça que recorda els 42 tarragonins deportats entre 1940 i 1945 als camps de concentració i extermini nazis.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Des d’aquest dimarts, la ciutat té un lloc per l’homenatge i el record del que van patir en camps com Mauthausen. És a Sant Pere i Sant Pau, a la vora de la plaça de la Sardana. L’objectiu és que mai es torni a repetir aquell horror.

Adelina Figueras, filla d’un supervivent de Mauthausen, Gloria Rabadà i la seva mare, Maria Gloria Agramunt, néta i filla de deportat tarragoní que va morir en aquest camp, han assistit a l’acte organitzat pel programa de memòria històrica de Tarragona. També les hem entrevistat al programa ‘La veu de Tarragona’.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Formen part de l’Amical de Mauthausen i altres camps, i de totes les víctimes dels nazisme. Coincideixen que cal difondre més que mai el que vam viure els seus familiars, al conjunt de la societat, en general, i a les escoles en particular. Més encara amb temps inestables a Europa, amb una guerra oberta a Ucraïna i amb persones que encara avui pateixen l’exili i l’horror. Això és el que han explicat les dues representants de les famílies.
Aquest dimarts s’ha descobert la plaça commemorativa a la plaça dels deportats, situada al barri de sant Pere i Sant Pau, a tocar del monument a la sardana.

L’alcalde, Pau Ricomà, diu que és un moment oportú per recordar les víctimes dels camps de concentració. Ricomà diu que s’ha de lluitar perquè no quedi en l’oblit la història de tots els deportats. Aposta perquè continuï la lluita contra el feixisme.

Els actes volen retre homenatge a través de diferents institucions i entitats culturals de la ciutat als familiars dels que van patir els horrors dels camps. Es vol reconèixer el seu patiment i divulgar què va significar el període que va des de la Segona República fins a la dictadura franquista a la nostra ciutat.