Un estudi del grup de recerca Nutrició i Salut Metabòlica (NuMeH) de la URV i del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox), juntament amb l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) ha constatat el “paper decisiu” de la qualitat i quantitat dels carbohidrats en la dieta a l’hora de desenvolupar Alzheimer i demències. Després d’analitzar les dades de més de 200.000 adults del Regne Unit sense demència quan va començar el seguiment van avaluar l’índex i la càrrega glucèmica de la seva dieta. Durant el seguiment mig de 13,25 anys van comprovar que 2.362 persones desenvolupaven demències i van determinar els nivells de l’índex glucèmic a partir dels quals el risc de desenvolupar demències augmentava.

Tot i recordar que l’edat continua sent un dels principals factors de risc en aquest àmbit, recorden que els hàbits de vida saludable, amb una alimentació equilibrada, ajuden a reduir el deteriorament cognitiu i a afavorir un envelliment saludable. Component majoritari de la dieta, amb un pes del 55% del total d’energia que consumim, el seu paper en el metabolisme de la glucosa i la insulina fa que influeixin decisivament en la salut metabòlic i el ris de malalties relacionades com l’Alzheimer.

Per això, els investigadors es van fixar en l’ínex glucèmic, que mesura la rapidesa amb que els hidrats de carboni eleven la glucosa de la sang després de consumir-los. L’estudi va demostrar, precisament, que el consum d’aliments de més baix índex glucèmic s’associa a un menor risc de desenvolupar demències mentre que valors més elevats incrementen el risc: les dietes amb un índex baix es relacionen amb una reducció del 16% del risc d’Alzheimer i els valors més alts incrementen aquest risc un 14%.

“Aquests resultats indiquen que el seguiment d’una alimentació rica amb aliments d’índex glucèmic baix, com la fruita, les llegums o els cereals integrals, podria disminuir el risc de deteriorament cognitiu, Alzheimer i altres tipus de demències”, confirma Mònica Bulló, catedràtica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, investigadora ICREA i directora del Centre TecnATox de la URV, que ha liderat la recerca. L’estudi s’ha publicat a la revista científica ‘International Journal of Epidemiology’.