El menjador social de Bonavista preveu atendre prop d’un centenar de famílies cada dia durant aquestes festes de Nadal. Una xifra que ja s’ha consolidat com la mitjana d’usuaris diaris al llarg d’aquest 2025. L’equipament, gestionat per l’Associació Joventut i Vida, dona servei principalment als barris de Ponent de Tarragona.
Des de l’entitat valoren molt positivament les donacions rebudes, que arriben sobretot de supermercats, però també de campanyes solidàries impulsades per la ciutadania i diverses entitats. Aquests recursos permeten oferir àpats calents ja cuinats, amb menús equilibrats, de qualitat i sovint adaptats a les necessitats de cada família. Molts usuaris opten per endur-se el menjar a casa, una tendència a l’alça que ha facilitat ampliar el nombre d’atencions.
De cara als dies 25 de desembre i 1 de gener, quan el menjador romandrà tancat, es lliuraran paquets d’aliments perquè les famílies puguin cobrir les seves necessitats bàsiques. Els beneficiaris són persones en risc d’exclusió social derivades des de Serveis Socials, però també n’hi ha que s’adrecen directament al menjador per demanar ajuda.
La responsable del servei, Raquel Quílez, explica que aquest canvi en els hàbits dels usuaris ha estat clau per poder arribar a més famílies.
El menjador social de Bonavista va obrir portes l’octubre del 2013 amb una previsió inicial de 40 places diàries. Dotze anys després, atén prop d’un centenar de famílies cada dia. A més de l’equip professional, el projecte compta amb la implicació d’uns 45 voluntaris que col·laboren en la preparació, cuina i servei dels àpats. Paral·lelament, l’Associació Joventut i Vida gestiona també una unitat d’acompanyament a la gent gran situada A TOCAR del menjador.
