El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha posat en valor que en el projecte de pressupostos de la Generalitat per al Camp de Tarragona per al 2022 les inversions s’incrementen un 86,9% respecte als comptes del 2020, mentre que en canvi “els de l’Estat cauen un 30%”.

Giró ho ha manifestat en la presentació dels comptes a la regió que ha fet des de Tarragona aquest divendres, davant de representants polítics, econòmics i socials. Aquí la inversió s’enfila fins als 111,7 milions d’euros i ha destacat que de cara al 2023 ja hi ha compromesos 75,4 milions. Entre aquests diners no s’hi inclouen els 120 milions per a la compra de terrenys per al projecte de Hard Rock. Diu Giró que «el compromís d’inversió és ferm per als pròxims anys».

El titular d’Economia també ha estat crític amb el govern espanyol respecte l’execució dels pressupostos. Així, ha apuntat que l’execució dels comptes de la Generalitat del 2020 a la regió ha estat del 103,4%, 2,6 MEUR més dels consignats inicialment. La xifra l’ha contraposada amb la dels Pressupostos Generals de l’Estat d’aquest 2021, que Giró ha afirmat que serà del 35%. Pel conseller es tracta d’un percentatge «incomprensible si tenim en compte les grans inversions pendents» i ha citat aspectes com infraestructures o el manteniment del litoral.

En termes globals, el conseller ha manifestat que els comptes «són bons però insuficients». «El 2022 els catalans pagaran en impostos 52.000 milions d’euros, però els pressupostos són de 38.000 milions», ha quantificat. I ha afegit: «la riquesa que generem com a país no és la que disposem. Si els diners no s’evaporessin davant dels nostres ulls cada dia, els pressupostos serien molt millors». Tot i això ha dit que són «els millors possibles» i ha lamentat que «les necessitats del país ultrapassen amb escreix els recursos dels quals disposem».

Tot i que inicialment, en la proposta de pressupostos, s’havia apuntat des del Govern que el Camp de Tarragona rebria 106,1 milions, finalment Giró ho ha quantificat en 111,7. La diferència són per «arrodoniments de projectes» que requerien alguna inversió addicional. A aquests diners, caldrà afegir-hi els que arribin a partir de subvencions dels fons Next Generation «per a empreses i entitats del Camp de Tarragona».

Dels 111,7 milions d’euros, el gruix se l’emporten tres àrees. Es tracta d’inversions en el cicle de l’aigua per 30,51 milions, salut (26,45 milions) i transport (11,08 milions). «Són tres prioritats que no podem deixar de banda», ha comentat. A més, ha destacat els projectes amb més finançament, com el nou hospital Joan XXIII (18,7 milions), les obres per evitar inundacions al barri de la Salut de Salou (7,5 milions) o millores i equipaments a l’hospital Sant Joan de Reus (6,3 milions).

Finalment, ha fet referència al projecte de Hard Rock, pel qual s’han reservat 120 milions d’euros per a la compra dels terrenys del Centre Recreatiu i Turístic de Vila-seca i Salou, i que després es vendran a la multinacional nord-americana pel mateix import. «És un projecte que està on estava; pendent d’acabar el Pla Director Urbanístic i que després l’inversor faci la inversió prevista», ha indicat. A més, ha remarcat que la iniciativa «tirarà endavant quan l’inversor cregui oportú». Finalment, sobre la controvèrsia que genera en alguns sectors, ha comentat que «totes les inversions que generen ocupació i riquesa, que el territori hi està a favor, i que compleixen la normativa urbanística i mediambiental, no hi tenim res en contra».