Un estudi ha identificat nous biomarcadors a la sang per detectar a temps l’artritis reumatoide i prevenir el deteriorament del malalt així com que quedi incapacitat amb la pèrdua d’autonomia i mobilitat. L’artritis és una malaltia autoimmune crònica que implica la inflamació articular i la destrucció òssia.

La recerca l’ha liderat el grup de recerca en Biomarcadors de Malalties i Mecanismes Moleculars (DIBIOMEC) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, amb la col·laboració del servei de Reumatologia de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII. Per analitzar els biomarcadors descoberts calen “eines més avançades” de les que disposen actualment els hospitals, com la metabolòmica, que pertany a les ciències òmiques.

La tecnologia de metabolòmica, de moment, només s’aplica en la recerca i s’espera introduir-la en la rutina dels hospital en un futur. Ara bé, l’estudi en qüestió demostra que “permetria una detecció precoç i acurada de l’artritis reumatoide” per “diagnosticar més persones amb sospita de patir-la”, fins a un 3% més que amb la rutina actual. Matilde Chacón és la investigadora responsable del grup de recerca.

Els investigadors validaran ara els resultants amb una mostra de pacients més àmplia i amb perfils diversificats.