El cert és que els dos espais tenen el mateix diàmetre, una configuració idèntica i van ser projectades als anys trenta.

La de Barcelona és una de les més transitades de la ciutat ja que hi conflueix l’avinguda Diagonal i va ser ideada per Nicolau Rubió.

La tarragonina fixava un dels límits del municipi en el pla urbanístic dissenyat l’any 22 per l’arquitecte modernista Josep Maria Pujol i de Barberà.

Precisament ha estat el protagonista del programa ‘La Tarragona Modernista’ de Tarragona Ràdio’ que coordina Josep Maria Buqueras.

El convidat d’aquest divendres ha estat l’arquitecte Agustí Pujol Niubó, nét de Pujol de Barberà i fill de Pujol Sevil que precisament va ser l’encarregat de la urbanització de la plaça Imperial Tarraco a finals dels anys 50.

Agustí Pujol ha explicat com el seu avi va dibuixar l’eixample tarragoní que començava a l’Avinguda Catalunya i acabava a la plaça Imperial Tarraco.

Pujol s’ha referit a les similituds d’aquesta intersecció amb la barcelonina de Francesc Macià.

El president de la Comissió del Modernisme i arquitecte tècnic, Josep Maria Buqueras, ha reivindicat la posada en valor de la figura de Josep Maria Pujol de Barberà. Proposa l’elaboració d’un llibre sobre l’obra i la persona d’aquest arquitecte municipal de la ciutat.

Pujol de Barberà va morir atropellat per una motocicleta al carrer Ramon i Cajal. Dels seus treballs en destaca, l’edifici del Mercat Central, de l’escorxador o la Casa Bofarull.