L’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut al Camp de Tarragona ha posat en marxa un assaig clínic per implementar una nova eina innovadora. Es tracta del Mapa de risc visual, dissenyat per facilitar i garantir la seguretat dels pacients atesos al seu domicili.

La nova eina transforma tota la informació de la història clínica electrònica del pacient en un esquema visual fàcil d’interpretar. D’aquesta manera, permet als professionals identificar ràpidament les àrees de salut més delicades i prendre decisions de forma més segura i eficient. L’objectiu final és millorar la qualitat de vida de les persones ateses a casa i reduir riscos com les caigudes, les úlceres, les visites a urgències. També es planteja, fins i tot, les hospitalitzacions o institucionalitzacions.

El projecte s’estructura en tres fases. La primera ja es va desenvolupar durant el 2024 amb la creació d’un grup d’experts i el disseny del prototip de mapa visual. La prova pilot es va fer al juliol i va comptar amb 404 pacients de 12 àrees per validar el funcionament del mapa.

La segona fase, que ha de començar ara, constarà d’un assaig clínic. S’allargarà fins al maig de 2026 i hi participaran 20 equips d’atenció primària del Camp de Tarragona: 10 utilitzaran el mapa de risc i 10 seguiran amb l’atenció habitual. L’objectiu és comprovar si l’eina ajuda a reduir les visites innecessàries a urgències, el nombre de caigudes, d’úlceres, de defuncions i d’ingressos evitables.

En la tercera fase, s’avaluarà l’experiència dels professionals que han fet servir l’eina: si els ha resultat útil, fàcil d’utilitzar i satisfactòria per al seu dia a dia.