En els propers deu anys es jubilaran uns 800 professionals de la infermeria a la demarcació de Tarragona i en calen un miler, ja a dia d’avui. En paral·lel, creixen les agressions cap al col·lectiu. Ho alerten des del col·legi oficial, el CODITA, que aquest dilluns ha sortit al carrer amb motiu del Dia Internacional de la Infermera.

La situació de la infermeria es troba en un moment compromès, segons recorda el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona. A Tarragona i les Terres de l’Ebre actualment hi ha 709 infermeres col·legiades d’entre 55 i 64 anys, fet que confirma la necessitat urgent d’incorporar noves generacions de professionals, indiquen.

D’altra banda, a nivell de demarcació, només un 3% de les infermeres ocupen càrrecs de responsabilitat, mentre que a l’Atenció Primària, tan sols un 10% dels centres tenen com a directora una infermera. El col·lectiu reclama que s’inverteixi més en aquestes professionals sanitàries i que siguin més valorades, protegides i respectades per tal de garantir una atenció sanitària de qualitat. Gerard Mora és el secretari de CODITA.

Llargues jornades, amb cada cop més tasques i no sempre ben remunerades, és el dia a dia de les infermeres que, sovint, busquen alternatives com marxar a altres països. Olga Vila, infermera a urgències a la Tecla, admet que s’ho va plantejar però que, per ara, es queda a casa treballant en el que és la seva vocació.

Les infermeres segueixen sense estar incloses en la classificació professional que els correspon dins de l’administració pública. Aquest dilluns, Dia Internacional de la Infermera, el sector ha sortit al carrer, amb una carpa a la Rambla Nova, per reivindicar el seu rol dins del sistema de salut i per exigir més reconeixement.