Un equip de més de 30 persones excavaran durant els propers dies al jaciment, situat a Capellades, a l’Anoia, codirigits per membres de l’IPHES i de la URV, entre ells l’arqueòleg Eudald Carbonell.

L’objectiu és aprofundir en el coneixement de les societats neandertals de fa sobre 60.000 anys.  Es compta també amb la col·laboració d’experts d’universitats de l’estranger.

L’Abric Romaní és un jaciments clau per a l’estudi de la conducta dels neandertals, gracies al que ja han aportat molts anys de treball en una superfície de més de 150m2 .

Durant aquesta campanya s’intervindrà el nivell Q, que té al voltant de 60.000 anys d’antiguitat. L’any passat ja es va deixar al descobert el sostre d’aquest nivell, després d’haver constatat que possiblement es tracti d’un dels estrats més rics de l’Abric Romaní. En principi, s’espera recuperar milers de peces d’indústria lítica, restes de fauna i abundants fogars.

La documentació d’aquest material i la seva distribució al jaciments aportarà important informació sobre quin tipus d’assentament era i quines tasques desenvoluparen els neandertals fa 60.000 anys a l’Abric Romaní.

La campanya, que es va inicià el 7 d’agost, té com a data prevista de finalització el dia 28 del mateix mes. Durant aquests dies, a excepció del 15 i el 22, qui ho desitgi pot visitar els treballs d’excavació, en horari d’11 a 13 h i de 17 a 19 h.