El projecte de taxes i impostos municipals que contempla pujar l’IBI un 3,9% i la taxa d’escombraries un 5% de cara al 2022 ha estat rebutjat pels vots en contra de l’oposició en bloc (PSC, PP, Cs, En Comú Podem i els no adscrits Sònia Orts i José Luís Calderón). La mesura s’ha frenat per 14 vots en contra davant dels 13 a favor del govern d’ERC, Junts, la CUP i Hermán Pinedo.

L’alcalde, Pau Ricomà, ha tancat el ple extraordinari de dues hores i mitja acusant l’oposició de voler afeblir el govern de la ciutat sense plantejar solucions realistes a la situació financera.

Ricomà assegura que tot i que s’hagi rebutjat la proposta de taxes i impostos, l’Ajuntament se’n sortirà. Ha garantit que hi haurà Cavalcada de Reis i Carnaval. Afegeix que ara s’hauran de basar en hipòtesi sobre quin serà el romanent o com quedarà la recaptació de la plusvàlua.

El tinent d’alcalde de Serveis Generals, Jordi Fortuny justifica l’augment de la brossa i l’IBI. Tot i admetre que no és grata, assegura que s’ha de fer per evitar retallades i seguir invertint en les necessitats ciutadanes més urgents. Subratlla que amb el que es recapta no s’arriba a cobrir el 70% del cost del servei de la brossa.

La consellera no adscrita, Sònia Orts, acusa el govern d’actuar sense planificació i sense estar preocupat pel ciutadà. El conseller de Patrimoni, no adscrit, Herman Pinedo assegura que és el plenari més important de l’any. Recorda que l’Ajuntament patirà un descens d’11 milions d’euros en els ingressos, entre d’altres coses per la plusvàlua. Diu que equiparar ingressos a la inflació és una mesura absolutament sensata.

La consellera de la CUP, Inés Solé, diu que s’afronta un problema de ciutat i que es tracta de tenir un pressupost per atendre les necessitats més importants dels tarragonins. Responsabilitza l’herència d’altres governs de no posar eines per fiscalitzar el contracte de la brossa. La portaveu d’En Comú Podem, Carla Aguilar-Cunill, rebutja l’augment d’impostos argumentant que és un dels anys més complicats. Es mostra preocupada davant del missatge del govern que diu que falten diners i que els ha de posar la ciutadania. La portaveu de Ciutadans, Lorena de la Fuente, explica que la pujada d’impostos pot representar la sentència de mort per a negocis que trontollen a causa de la crisi de la pandèmia i pot suposar la ruïna per a moltes llars familiars. El portaveu d’ERC, Xavi Puig, convida a deixar el carnet dels partits al calaix i a pensar només en la ciutat davant una greu crisi de finançament municipal en un context d’inflació i caigudes d’ingressos com les partides que arribaven de la Canonja i el fet de deixar de cobrar la plusvàlua. Puig recorda que es planteja congelar tots els impostos excepte IBI i Brossa que és poc més de 3 euros any per casa.

La portaveu del PSC, Sandra Ramos, assegura que voten que no perquè és la manera de defensar la gent. Demana que hi hagi altres estalvis i lamenta que s’amenaci en eliminar la Cavalcada de Reis. El portaveu del PP, José Luis Martín acusa el govern de pretendre que els ciutadans s’avinguin a l’increment quan la incapacitat de governar la ciutat la traspassen a la responsabilitat de l’oposició.

Es preveia una pujada del 5 de la taxa d’escombraries i del 3,9% de l’IBI.