El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya ha tancat 13 acords de custòdia per la cria i alimentació de l’àliga cuabarrada. Es tracta d’una espècie típica mediterrània en perill d’extinció. Està protegida a tots els nivells, tant europeu, estatal, i per la Generalitat sent el rapinyaire més protegit d’Europa.
Aquí a la província de Tarragona es troben la majoria de parelles, exactament 55. Ho ha explicat a Tarragona Ràdio en Marc Torrents, enginyer forestal i tècnic de custòdia del Gepec.
Les principals localitzacions on es pot trobar l’espècie al Camp de Tarragona són el Montsant, les muntanyes de Prades i el bloc del Gaià. Per diversos problemes, la taxa de reproducció del 25% de les parelles és molt baixa, i fins el 15% dels adults moren per diferents accidents. Les principals molèsties que té aquesta espècie són provocades per la popularització d’esports a la muntanya, l’obertura de nous camins i vies d’escalada no legalitzades, i la competència amb l’àliga daurada, que com és més gran, la desplaça.
L’àliga cuabarrada pot viure entre 60 i 80 anys, i es fàcilment reconeixible per les taques marrons a la panxa, i per tindre tota la part de sota blanca quan son adultes. Acostumen a volar en parella, que es la que tenen normalment tota la vida, i ponen ous un cop l’any. Algunes de les accions de protecció seran tancaments de camins, revisions de línies elèctriques, increment d’alimentació, i instal·lació de cartells informatius i de sensibilització.