Ens desplacem a l’Amfiteatre romà de Tarraco per entrevistar algunes de les persones i entitats que fan possible aquesta XXIV edició de Tarraco Viva.

Hem obert micros amb Paco Tovar, de l’empresa de guies turístics i serveis culturals, Argos. Ells participen amb reconstruccions del clàssic Egipte. El Paco, a més, s’estrena fent monòlegs de personatge a través de l’Associació Tarragona 1800, i es posa a la pell de Champollion, l’erudit que va desxifrar la pedra Roseta.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Enguany, el certàmen està dedicat a les grans descobertes de la història i, per tant, a l’arqueologia. L‘ICAC participa un any més amb la projecció de documentals arqueològics, provinents del Festival Internacional de Cine Arqueológico del Bidasoa. Pompeia i Herculà, jaciments d’Egipte, Àfrica, Mesopotàmia i la pròpia labor dels arqueòlegs a les excavacions, són els temes de les projeccions que podrem veure a l’Antiga Audiència. Així ens ho ha explicat Maura Lerga, responsable de comunicació de l’ICAC.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Maura Lerga

“Això no s’esgota”, ens diu Magí Seritjol, director de Tarraco Viva, respecte a les temàtiques del festival; i segueix “cada edició aprenc coses noves que em sorprenen i ja penso en temes per noves edicions”. Sembla que tampoc s’esgota el públic, ja que les entrades sí que s’estan esgotant ràpidament. El festival està pensat per la gent de Tarragona, però atrau públic d’arreu de l’estat i fins i tot internacional. Les més de 300 activitats d’enguany pretenen cobrir els diferents perfils d’interès, des dels que busquen una experiència lúdica o festiva, fins als que s’estan iniciant en els coneixements o els que ja són especialistes del món classic, i busquen amb aportació erudita. “Per fer un salt endavant, primer has de trepitjar fort a terra per agafar impuls: Per avançar en el futur, cal entendre el passat” ens recorda Magí Seritjol, satisfet de poder recuperar les activitats presencials i sense restriccions.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

L’activitat frenètica del festival, que gairebé omple tota la jornada, fa una parada a migdia. De les 14h a les 17h, no hi ha cap activitat programada. És el moment de gaudir d’un àpat a la romana. De la reconstrucció gastronòmica se n’encarrega l’Associació Tarraco a Taula. Aquest restauradors veterans, ja fa 25 anys que juguen i experimenten amb la cuina que feien els romans, combinant els ingredients de l’època i actualitzant els sabors per apropar-los als gustos dels públic actual, sense traïr l’essència original. Onze establiments partipen enguany, entre ells, el restaurant Seasons. El seu Xef, Xavier Fernández, ens explica que disfruten amb la investigació gastronòmica i han documentat que el corvall era un peix molt abundant i consumit a l’època i que la part més apreciada era el cap. Per això, sorprenen als seus clients presentant-los un cap de corvall i netejant lo davant d’ells “És increíble la quantitat de tall que pots arribar a treure d’un cap de peix com aquest”. Figues, formatge, faves,…i garum, és clar, són alguns dels ingredients que acaben de completar els menús.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Xavier Fernández

Al llarg del matí s’han anat succeints alguns dels grups de reconstrucció històrica que tenim a la ciutat. En són 13 en total, i alguns fa més de 20 anys que participen a Tarraco viva.

Septimani Seniores, especialitzats en el baix imperi, tenen la muralla com a base d’operacions. Van començar amb recreació militar, que encara mantenen, però han desenvolupat una part civil, que en aquesta ocasió explicarà com era la vida i les tasques d’una dona romana. Ens ho ha explica Jacob Fernández

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Jacob Fernández

Thaleia, especialitzats en recreació de la vida quotidiana, fan 20 anys, i s’esperaran a l’any vinent per fer la gran celebració. Les voltes del circ són casa seva i per això ens ofereixen una visita amb recreació. També duen a escena dos monòlegs, per explicar com era la tasca de les llevadores i la dels designators, organitzadors de funerals. Ens acompanya Merche Tubilla

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Merche Tubilla

Projecte Phoenix són del més veterans. Fa 23 anys vam començar per recrear el món militar romà però, amb el temps, han incorporat el món polític, que ara consideren una base inesgotable. Les escales romanes de l’Antiga Audiència, recentment restaurades, són l’escenari perfecte per parlar-nos d’això, ja que només els més poderosos de Tarraco hi tenien accés. Enric Seritjol ens parla també de la reconstruccio que faran sobre la vida i la mort a Pompeia.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Enric Seritjol

Mentre a Egipte, Howard Carter descubria la tomb de Tutankamon aquí, a Tarragona, Mn Joan Serra i Vilaró dirigia l’excavació arqueològica de la Necròpolis romana, la més extensa de l’imperi occidental. L’Associació cultural Sant Fructuós, especialitzats en cristianisme primitiu, recrea el personatge. Ens ho explica Andreu Muñoz

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Andreu Muñoz

Nemesis proposen un itinerari de recreació pel Forum de la Colònia i també una visita comentada amb recreació a la Torre de Minerva i a l’Amfiteatre, on faran aparèixer diferents personatges de l’època. Amb Loli Ynguanzo, parlem també de la tasca de supervisió que avui dia fan els arqueòlegs.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Loli Ynguanzo