La prova del sistema d’Alertes als telèfons mòbils es repetirà a Tarragona el dimarts de la setmana vinent. Protecció Civil va decidir tornar a fer la prova després dels errors detectats en l’exercici del passat 13 d’abril que van fer que bona part de la població no rebés l’alerta a través del mòbil.

En l’anterior prova es va detectar la generació automàtica d’errades de codificació, una qüestió ja corregida per part de l’Estat, l’endemà mateix. Això va provocar que el missatge no arribes a totes les companyies.

Un cop el ministeri de l’Interior ha resolt els problemes que van impedir que el sistema funcionés correctament, es repetira l’exercici a les 11h del matí del 13 de juny a Tarragona, les comarques de l’Ebre i el Penedès.

La directora de Protecció Civil, Marta Cassany, assegura que la prova és important perquè la població reconegui el sistema i sàpiga què fer en un cas d’emergència real. També és un exercici útil per a Protecció Civil per provar els sistemes. S’ha traslladat als municipis tota la informació necessària, el dia de la prova hi haurà observadors al territori i es farà un seguiment des de l’edifici 112. Diu Cassany que és important que la ciutadania, quan senti el so estrident del sistema al seu telèfon mòbil, tinguin cura de llegir el missatge. I és que en cas d’una emergència real hi haurà instruccions de què s’ha de fer.
Dimarts l’hauran de rebre tots els mòbils que estiguin a les tres vegueries, i que estiguin engegats. L’enquesta es tornarà a fer, un cop superada la prova, on tothom podrà dir si ha rebut el missatge, o no, i des de quina companyia.

El sistema d’avís, es recorda, està pensat per casos d’emergències greus, que requereixi donar indicacions concretes i precises a la població. Per exemple, una gran riuada o a Tarragona, envoltats de risc químic, s’hi afegeixen als canals habituals del Plaseqta, com escoltar Tarragona Ràdio.


En un escenari que requerís un confinament o una evacuació, també seria possible enviar un missatge quirúrgic, a una zona determinada i localitzada.
La prova de dimarts es farà a partir de les 11h, tot i que es precisa un marge entre les 11 i 11.15h. L’eina ja està implementada des del febrer i ja es va provar en el simulacre del desembre de l’any passat. En aquesta ocasió també es veuran els avisos en els panells de les autopistes, indicant que es tracta d’una prova perquè els que hi transiten no s’espantin. Això mateix passarà amb els trens i amb la resta del Transport públic.