La ciutat de Tarragona disposarà d’un pla de formació, informació i comunicació en situacions de risc adaptat a la nova realitat amb població migrada que hi viu. El pressupost municipal de 2020 ja contempla una partida per aquest projecte que té l’objectiu de fer més eficient la transferència d’instruccions i consells a la ciutadania.

El conseller municipal d’Educació, Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Manel Castaño, ha explicat a Tarragona Ràdio que és la primera vegada que el Pla de Formació està pressupostat.

Destaca que s’ha de tenir en compte que la radiografia de la població en determinades zones ha variat de manera més accentuada. Es refereix bàsicament a la presència de nouvinguts que fan necessari modificar els canals i les maneres de comunicació.

L’escola, les entitats veïnals i gent referent en cada barri són les tres potes que formen part del futur Pla i que han de fer de corretja transmissora.

La formació davant d’un risc com el que va comportar l’explosió a IQOXE o la comunicació per donar-hi resposta s’ha de vehicular, a més a més de les xarxes socials i noves tecnologies, a través d’associacions o determinades persones dels mateixos barris.

La professora emèrita, ara jubilada, de l‘Escola d’Infermeria de la URV, Rosa Queral, va dedicar la seva tesi a analitza el que comporta viure en risc i a la preparació de la població per fer front a accidents majors. En una entrevista a Tarragona Ràdio, ha explicat que s’ha d’assumir la situació i analitzar com actuar de la millor manera possible. Querol recorda l’atemptat a Enpetrol del 1987. Aquella nit treballava a l’Hospital Joan XXIII.