“700”, el primer podcast de les festes de Santa Tecla

Tarragona Ràdio estrena “700”, el primer podcast de les festes de Santa Tecla. L’arxiu sonor de l’emissora pública de referència serveix de punt de partida dels diferents episodis que combinen moments, entrevistes i retransmissions que s’han emès al llarg dels 35 anys de l’emissora pública de la ciutat, amb la visió actual dels protagonistes de la festa. Tot plegat, coincidint amb la commemoració del 700 aniversari de l’arribada del braç de la patrona a la ciutat.

En coordinació amb l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, l’emissora ha elaborat una col·lecció de reportatges radiofònics a l’entorn de la festa major. Es tracta d’una aposta clara pels nous continguts sonors adaptats a les noves tecnologies, un fet que Tarragona Ràdio ha desenvolupat durant aquest 2021 i que continuarà al llarg dels pròxims mesos.

Escolta Google Podcasts Logo
Listen on spotify Logo

Capítol 1: 700 Els sons de la festa

700, els sons de la festa

En el primer capítol “700 . Els sons de la festa” es fa un recorregut pel programa festiu de manera cronològica. La tronada, la Crida, el Pregó, la Baixada de l’Àliga, l’Entrada de músics, la Cercavila o l’Anada a ofici són moments que recull el primer podcast. El fil conductor són les múltiples ‘Amparitos’  que han sonat a la ràdio durant aquests 35 anys de servei ininterromput.

Capítol 2: 700 El Retaule de tots

700, el retaule

El segon capítol, “700 . El Retaule de tots”, està dedicat als 30 anys de la representació que l’Esbart Santa Tecla fa cada 20 de setembre a la Catedral. El podcast es converteix en un homenatge al creador del Retaule, Jaume Guasch Pujolà, mort el 2011. El treball radiofònic permet escoltar extractes de les entrevistes de Jaume Guasch a Tarragona Ràdio i en especial, la darrera abans del seu últim Retaule. La seva vídua i presidenta de l’Esbart Santa Tecla, Rosa Llorach; el seu amic i actual director artístic, Lluís Calduch, i la primera Santa del Retaule, Núria Pous ajuden a repassar les 3 dècades de l’espectacle.

Capítol 3: 700 La Peonada més popular

La Peonada Popular de Santa Tecla és la cursa mes antiga que s’organitza a la ciutat de Tarragona. Rafael Casellas Cholbi, mort amb 71 anys el 2021, va idear el projecte esportiu popular i el va impulsar amb Joan Cerón. El 23 de setembre de 1979 sortia de la Rambla Nova, la primera edició de la peonada. El podcast recull el testimoni d’atletes que hi han participat, dels responsables del Patronat Municipal d’Esports, i també dels amics i familiars de Casellas i Cerón.

Capítol 4: 700 Les músiques de la Catedral

Cada 23 de setembre la Catedral de Tarragona s’omple de música. Els primers sons del dia de Santa Tecla comencen al campanar i són en honor a la patrona. Després, les campanes indiquen que comença l’ofici, una cerimònia plena de rituals i on es convida a escoltar l’orgue o la veu del Cor d’Amics de la Catedral. Ens ajuda a estirar del fil mossèn Miquel Barberà, mestre de capella des de 1988. Amb el compositor Joan Juncà ha estat coautor de moltes obres musicals de la Catedral.

Capítol 5: 700 El menú de Santa Tecla

700, el menú de Santa Tecla

L’estampa del matí de festa major a Tarragona la formen cadires i taules desplegades a la plaça del Fòrum i els carrers de l’entorn de la Catedral amb plats d’espineta amb caragolins. Txema Solichero del Tòful, Francesc Jérez de la Queveda, Inma Pacheco del Solet i Carme Torné del Barquet cuinen el nostre menú de Santa Tecla al nou capítol del ‘700

Capítol 6: 700 Sobretaula de Festa Major

700, Sobretauls de festa Major

A Tarragona qui té un duro el 21 de setembre és ric. A la plaça del Rei es fa aquell dia el tradicional ‘Cafè,copa i puro….per un duro’ i hem tirat d’arxiu de Tarragona Ràdio per recordar els moments més memorables de la cita. A les sobretaules de Santa Tecla es pren cafè i una copa de Chartreuse, però abans, a les postres, no hi pot faltar el pastís del Braç de Santa Tecla de nata. Pepe Roquet, de la pastisseria Palau, va idear el repartiment gratuït del dolç a la plaça de la Font.

Capítol 7: 700 L’Elixir de la Vida

700

‘L’Elixir de la Vida’ és un recorregut per la història del Chartreuse i els seus vincles amb la ciutat. Escoltem l’ideòleg de la fresca barreja que ara coneixem com a ‘mamadeta’, Xavier Fortuny i parlem amb Enric Garriga que li va donar nom. En veu de la que ha estat durant molts anys la representant de Chartreuse Difusion, Marianne Waffelaert: Tarragona va salvar el licor de la seva desaparició.

Capítol 8: 700 La nostra Amparito

700

‘La nostra Amparito’ ajuda a conèixer els origens del popular pasdoble i la seva expansió a Tarragona on s’ha convertit en himne de la Festa Major. El podcast arrenca a Carlet, la població valenciana on va néixer Amparito Roca i viatja per totes les versions de la peça musical, incloses les que es canten ‘a cappella’ amb el tradicional LO LO LO

Capítol 9: 700 Els castells

700

‘Els castells’ repassa les tres cites castelleres de Santa Tecla: primer diumenge, 23 de setembre i la Baixada de Pilars. Ho fa de la mà de tres ‘camises’ emblemàtiques de les colles tarragonines: Carme Ferré ‘Cuca’, Genoveva Zaragoza, Isaac Herrera i Josep Maria Pascual ‘Pasqui’. Ells escullen la seva diada perfecte i la revivim amb l’arxiu sonor de Tarragona Ràdio.