El Servei de Nefrologia de l’Hospital Joan XXIII inicia el programa d’hemodiàlisi domiciliària. És un projecte innovador impulsat pel Departament de Salut amb una subvenció del 50% del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). L’hemodiàlisi domiciliària és una de les modalitats per substituir la funció del ronyó, junt amb l’hemodiàlisi que es fa a l’hospital o a un centre, la diàlisi peritoneal i el trasplantament renal. Per tant, els malalts de la Regió Sanitària de Tarragona i Terres de l’Ebre ja tenen accés a totes les alternatives de tractament renal substitutiu.
L’hemodiàlisi domiciliària atorga beneficis clínics, gràcies a les sessions freqüents (4-5 cops per setmana), perquè es més fisiològica i, per tant, millora la tolerància de les sessions i els paràmetres clínics i analítics. També aporta avantatges socials, com l’altra modalitat de tècnica domiciliària: la diàlisi peritoneal, pel fet de poder adaptar la diàlisi al ritme de vida del malalt. Les modalitats domiciliàries permeten flexibilitzar els horaris i eviten la pèrdua de temps en els trasllats als centres sanitaris on es fa l’hemodiàlisi. És indubtable que facilita la conciliació familiar i laboral amb la milloria de la qualitat de vida i més possibilitat de mantenir l’activitat laboral. En definitiva, la diàlisi s’adapta i s’individualitza a les necessitats i a les característiques clíniques i personals de cada pacient, i no al contrari, no és el pacient el que s’adapta a l’hospital.
A més, durant la pandèmia de COVID-19 diversos estudis han observat que els malalts en diàlisi a casa, diàlisi peritoneal i hemodiàlisi domiciliària, al evitar els trasllats als centres sanitaris tenen menys risc de infecció pel coronavirus.