Els castells no només es mesuren per la seva alçada, sinó també pel so que els a companya. Les gralles son part fonamental i imprescindible per alçar aletes per assolir fites, però sobretot per atreure i eriçar la pell dels que els miren.

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Avui nosaltres parlarem amb les vigents campions del concurs de castells, el grup de grallers i timbalers dels Xiquets de Tarragona. Anirem fins a Mataró per saber coses de les Santes i repassarem l’actualitat recent del que es cou a les places.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Grallers i Timbalers dels Xiquets de Tarragona reivindiquen la qualitat musical als castell

Les gralles i els timbals són un element indestriable en els castells. Validen l’intent a plaça, informen de l’evolució del castell a la pinya, i anuncien l’aleta, que transcendeix sovint l’esclat d’aplaudiments per part del públic. Hem parlat a La Faixa amb la Mariona i l’Oriol, dels Grallers i Timbalers dels Xiquets de Tarragona, que han reivindicat la qualitat musical en el fet casteller. Ells són els vigents campions del concurs de gralles.

Ells saben que és passar per una etapa amb un nivell musical “molt fluix”. De fet, tot i tenir grup de grallers propi des del 1973 -tres anys després de la seva fundació-, el 2011 va ser per ells un punt d’inflexió. L’Oriol explica que han estat 10 anys “d’autoexigència molt alta”, de voler fer-ho bé però també de voler ser un espai de la colla “potent” a nivell de participació, amb presència social a l’entitat i a la ciutat.

Malgrat la pandèmia els ha afectat com a tothom, han pogut mantenir els assajos i les estades de convivència que organitzen per cohesionar-se. Ara, el seu repte és tornar a implicar les camises que encara no han tornat. Mentrestant, van fent feina als assajos, i no deixen de tenir present els criteris del jurat del concurs: que soni tot unificat, afinat i que les dinàmiques les facin tots a una.

EL MÓN CASTELLER I GRALLER

El conjunt de grallers matalasser forma part de la comissió musical de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, i des d’aquesta posició, els agrada “ser un referent per altres colles” i consideren que s’hauria de tenir present la gestió de les gralles a l’hora d’atorgar a una colla la condició de colla de ple dret. “No emociona tant, si el so no acompanya”.

UNA COLLA SENSE LOCAL

Des que els Xiquets de Tarragona van haver d’abandonar el carrer Santa Anna, els grallers i timbalers també han hagut de reubicar diverses vegades els seus assajos. Han passat per la Casa de la Festa, on coincidien amb altres entitats, i ara assagen en una vinya d’un dels integrants de l’equip. Estan contents amb l’alternativa, però lamenten que no és la millor opció.

La Faixa

Debat, humor, història i actualitat. Són els quatre principals ingredients amb els quals la prestigiosa comunicadora i apassionada castellera Aina Mallol llença el programa-podcast setmanal La Faixa, una proposta de temporada que buscarà establir-se com el producte radiofònic casteller de referència a nivell nacional.