La Xarxa Santa Tecla, pionera en l’estudi de l’Alzheimer amb biomarcadors a Tarragona. La Unitat de la Malaltia de l’Alzheimer, en funcionament des de fa tres anys, ja ha estudiat 225 casos amb aquesta tècnica al Tarragonès i el Baix Penedès. Actualment més de 600 pacients de les dues comarques reben tractament farmacològic per aquesta malaltia.

Ara fa tres anys, el mes de maig de 2020, el Servei de Neurologia de la Xarxa Santa Tecla va posar en funcionament la Unitat de la Malaltia d’Alzheimer i altres trastorns cognitius amb l’objectiu d’impulsar el diagnòstic precoç i el millor tractament possible entre la població afectada per malalties degenerativocognitives.

Des de la seva posada en marxa, prop de 1.500 pacients del Baix Penedès i del Tarragonès han estat derivats des dels serveis d’Atenció Primària (AP) als professionals d’aquesta unitat especialitzada per valorar cas per cas. Les dades extretes d’aquests tres anys de servei conclouen que aproximadament un terç de la població amb símptomes no pateix cap deteriorament cognitiu, un altre terç pateix deteriorament cognitiu lleu i el terç restant són diagnosticats d’algun tipus de demència, essent la malaltia de l’Alzheimer la predominant.

Actualment, la Unitat de la Malaltia de l’Alzheimer de la Xarxa Santa Tecla, integrada per tres neuròlegs i una neuropsicòloga, en col·laboració amb els professionals dels serveis d’atenció primària (medicina de família, infermeria i treball social), fa seguiment a més de 1.000 pacients al Tarragonès i el Baix Penedès, més de 600 dels quals reben tractament farmacològic.

Més enllà de la millora en el circuit d’atenció a les persones afectades per qualsevol tipologia de demència, la posada en marxa de la Unitat de l’Alzheimer ha significat un important salt en el diagnòstic fefaent i l’estudi de la malaltia a casa nostra. D’aquesta manera, la Xarxa Santa Tecla és pionera a la demarcació en l’ús de biomarcadors per diagnosticar o bé descartar d’una manera mesurable la malaltia de l’Alzheimer.