En moto, a peu o amb la unitat mòbil. Quan es produeix una cita de grans dimensions o un fet inesperat, la tasca dels periodistes és explicar la darrera hora, armats amb un micròfon, una llibreta i quilos i quilos de talent. L’actualitat és incontrolable, la notícia no espera i és en els moments de grans desplegaments quan pren més valor la tasca dels professionals de l’àmbit radiofònic.
En aquest context, l’equip de Tarragona Ràdio sempre està present en aquest tipus d’actes. Perquè durant els seus 35 anys d’història, l’equip de professionals de la casa ha estat capaç d’arribar a tot allò que passava a la ciutat. I gairebé sempre els primers.
El llistat d’esdeveniments és llarguíssim. «De fet, el cotxe de l’emissora ha arribat a tot el que et puguis imaginar», assegura el cap tècnic de l’emissora, Joan Maria Bertran. L’antena de Tarragona ràdio està preparada per allargar la veu dels grans esdeveniments que fan gran i única la ciutat, des de programes especials per retransmetre el Concurs de Castells a la Tarraco Arena Plaça i llargues jornades a peu de carrer durant les festes de Sant Magí o Santa Tecla, a més a més de cites ineludibles, com són les retransmissions especials de festivals culturals de tota mena, que aporten sentit al sentiment de ciutat.
La primera veu
La velocitat de la ràdio a tota velocitat és inqüestionable i és precisament aquesta facilitat per cobrir les distàncies curtes i per fer arribar l’actualitat el que la fa encara més imprescindible. Però què passa quan la notícia agafa tothom desprevingut? Cal moure’s amb rapidesa, entendre què està passant i posar-hi veu perquè la ciutadania estigui informada i fer-ho sempre amb el rigor que requereixen les situacions límit.
«Quan es produeix una cita de grans dimensions o un fet inesperat, la tasca dels periodistes és explicar la darrera hora, armats amb un micròfon, una llibreta i quilos i quilos de talent»
Aquestes pautes van ser essencials no fa gaires mesos, en el context d’una de les notícies que han soscavat més la sensació de seguretat de la societat tarragonina, com ha estat l’explosió de la planta d’Iqoxe, al polígon petroquímic. Com ja saben tots els lectors, la detonació va produir-se el 14 de gener de 2020, va deixar tres persones mortes i una desena de ferits i va certificar la ràpida actuació de Tarragona Ràdio en instants de crisi. Pocs minuts després de l’accident els responsables de l’àrea d’informatius ja es trobaven al lloc dels fets, al costat dels efectius d’ambulàncies, bombers i policia. La seva prestesa en actuar demostra l’objectiu inamovible del mitjà: ser els ulls dels ciutadans quan ells no hi poden arribar.
«La ràdio sempre hi és. És la primera a arribar i la que transmet les dades, però també les sensacions dels protagonistes i els testimonis, que ens ajuden a entendre de primera mà el que succeeix»
La ràdio sempre hi és. És la primera a arribar i la que transmet les dades, però també les sensacions dels protagonistes i els testimonis, que ens ajuden a entendre de primera mà el que succeeix. En l’espai aparentment reduït del micròfon s’hi encabeixen fets de rellevància com les notícies de darrera hora, els desplegaments de caràcter més festiu i aquelles grans notícies amb capacitat de modificar les percepcions de tota la societat. Tots aquests esdeveniments demostren, en definitiva, el veritable sentit de comptar amb una emissora local, compromesa, que ha estat escola de professionals. L’actualitat mana, però és la ràdio qui hi arriba primer per interpretar-la.