Queda un mes pel 14è vuitmil d’Òscar Cadiach

L’alpinista Òscar Cadiach intentarà novament arribar fins els 8.047 m del cim del Broad Peak, aquest mes de juliol. Si ho aconsegueix, el tarragoní es convertirà en el primer català en haver coronat les 14 muntanyes principals de més de vuitmil metres del planeta, i sense oxigen artificial.

IMG_2976

El dijous 24 de juliol del 2014 –ara fa dos anys- Cadiach es va quedar a poc més de 20 metres de desnivell del cim del Broad Peak. El 25 de juliol de 2015, les males condicions de la neu en cotes altes, els va fer desistir de l’intent, malgrat haver superar els 7.200 m del C3.

IMG_2777

L’anterior expedició, els va permetre reobrir el mític corredor Hermann Buhl, entre el base i el C1, amb una cordada formada pels alpinistes Patxi Goñi, Jordi Bosch ‘Barraca’, Carles Figueras i la metgessa Anna Pujol.

Corredor Hermann Buhl
Corredor Hermann Buhl

Enguany Cadiach afronta el repte acompanyat per un reduït grup d’alpinistes alemanys. La intenció, a priori, era establir sinèrgies per l’atac amb els bascos Alberto Zerain i Juanito Oiarzabal, amb qui coincidia a la mateixa muntanya. Al final, les condicions de salut del segon, els han obligat a ajornar l’expedició.

Òscar Cadiach, Alberto Zerain i Juanito Oiarzabal, BC Broad 2015
Òscar Cadiach, Alberto Zerain i Juanito Oiarzabal, BC Broad 2015

Entre el 17 i 18 de juny, Cadiach volarà cap a la capital del Pakistan. Al cap de poc d’arribar a Islamabad, la intenció és enllaçar via aèria o terrestre fins a Skardu; amb la previsió de situar-se al punt de sortida del trekking pel Baltoro sobre al 25 de juny, aproximadament.

En aquest recorregut per la sempre imponent vall del Baltoro, l’acompanyaran dos tarragonins i el grup d’alemanys. Una zona, la del Baltoro, on en paraules de Patxi Goñí, ‘descobreixes si veritablement ets un alpinista’. Està previst que el grup creui la confluència de glaceres de Concòrdia i arribi al camp base del Broad Peak-a gairebé 5.000 metres- cap al 2/3 de juliol.

La setmana següent (4-10 de juliol) tocarà fer el procés d’aclimatació, que es podria allargar alguns dies. Amb tot, Cadiach ja ha avançat al programa ‘El Pont de Mahoma’, que tant bon punt en tingui l’oportunitat, intentarà l’atac.

Amb tot, el més probable és que l’intent del seu 14è vuitmil sigui la setmana del 18 al 23 de juliol. A priori, però, no podem descartar cap altre escenari. Això implica guanyar una setmana a la cronologia de l’any passat, quan van fer l’intent el 24 de juliol.

L’objectiu és molt clar. Cadiach vol esquivar les males condicions meteorològiques que l’any passat li van aigualir les opcions de cim; com també els va passat a Oiarzabal i Zerain. Cal recordar que mentre feien l’ascensió, els va ploure a 5.000 metres; molt mala senyal. Una situació que  va tenir el seu reflex en les males condicions de la neu i amb l’aigua baixant a raig entre el camp 1 i el base, en les hores de màxima insolació.

IMG_2777

Tots els signes evidenciaven un perill que es manifestava uns dies abans, amb un allau en el qual perdia la vida un portejador d’altura baltí i feria greument a Sumiyo Tsuzuki, companya de l’expedició internacional de Cadiach.

el-grupo-de-cuatro-sherpas-y-patxi-descienden-a-shumiyo

SEGUIMENT DE L’EXPEDICIÓ:

El programa sobre alpinisme, escalada i muntanya de Tarragona Ràdio, “El Pont de Mahoma”, del qual Cadiach n’és un dels integrants, farà tot el seguiment de l’expedició; amb connexions en directe amb ell en les diferents etapes del recorregut. Es farà –com en els darrers tres anys- un programa especial coincidit amb l’atac al cim.

D’unes quatre o cinc hores, comptarà amb connexions amb el base i amb trucades de Cadiach des dels diferents camps d’altura i des del cim del Broad Peak.

El programa, es farà amb la ‘cordada radiofònica’ de sempre: Jordi Mena, Ricard Fernández, Montse Puig i Josep Suñé, i la veu dels principals alpinistes del país, a banda dels que van acompanyar Cadiach fins al cim de l’Everest, el 28 d’agost del 1985.

Es podrà seguir en directe al 96.7 FM; la freqüència de Tarragona Ràdio, i arreu del món a www.tarragonaradio.cat  també a les aplicacions per a telèfon mòbil. Androide, i Iphone.

També a les xarxes socials:

https://www.facebook.com/elpontdemahoma   https://twitter.com/PontdeMahoma

Facebooktwitter

Deixa un comentari