Dos homes, dues muntanyes: Òscar Cadiach al Broad Peak i Ferran Latorre a l’Everest

Dos homes, dues muntanyes. Així hem anomenat el programa número 81. El tarragoní Òscar Cadiach, al Broad Peak (8.047m) i l’osonenc, Ferran LatorrelEverest (8.848 m) afronten aquesta primavera/estiu les respectives últimes muntanyes de la llista catalana del 14 vuitmils principals del món sense oxigen artificial.

Oscar-Cadiach-Ferran-Latorre_1603649789_29833477_1280x853

No és una competició, com ells mateixos asseguren, el repte és la pròpia muntanya i es desitgen mútuament sort. Sigui quin sigui el primer, tant una expedició com l’altra serà un cop més un desafiament de primer ordre i una experiència que només aquells que l’han viscuda podran explicar. Fer el cim i, sobretot, tornar per explicar-ho. En això consisteix el negoci de l’himalaisme. Tots dos, l’Òscar i el Ferran, amb un currículum himalaista de vertigen. Fins ara només 15 persones al món ho han aconseguit sense oxigen, entre els quals dos bascos.

broad 2

Ferran Latorre va coronar el Broad Peak el 2007, i Òscar Cadiach ha trepitjat en dues ocasions el cim del sostre del món; el mític de l’any 1985, que el convertia en el primer català en assolir l’Everest, i també el 1993, en una expedició de ‘Al Filo de lo Impossible’.

Ferran Latorre ja ha arribat a Katmandú. Hi és acompanyat per l’austríac Hans Wenzl, el francès Yannick Grazianni i un xerpa en el seu setè intent a un cim que fa anys que anhela. L’expedició servirà també per un projecte de recerca sobre l’impacte genètic, biomèdic i fisiològic de la falta d’oxigen en l’adaptació en l’altura.

Òscar Cadiach intentarà el Braod Peak la primavera/estiu, en una estada que preveu llarga i en la que s’ajuntarà amb una expedició internacional alemanya. En parlem al Pont de Mahoma 81, el dia en que visita Tarragona l’alpinista Àlex Txikon, que clou el cicle de Muntanya de la Diputació, amb el seu relat del Nanga Parbat hivernal de l’any passat, el primer de la història de l’alpinisme.

Facebooktwitter

Deixa un comentari