Cadiach i l’equip del Broad Peak, posposen la decisió d’atacar el cim fins que es resolgui l’evacuació en helicòpter de CB de la companya japonesa ferida

Aquest dimarts les condicions meteorològiques han impedit que s’enlairés l’helicòpter de rescat des d’Skardu.
L’alpinista japonesa, Sumiyo Tsuzuki, companya de l’expedició internacional amb la que Cadiach comparteix permís, requereix un trasllat imminent per les greus ferides patides arran l’allau d’aquest dilluns
 
Luojing sana i estalvi despres l'allau.
Luo Jing, en ser rescatada, abraçant-se a Cadiach
En una comunicació via telèfon satèl·lit al programa El Pont de Mahoma, de Tarragona Radio, l’alpinista tarragoní explica que la prioritat hores d’ara és l’evacuació de la companya japonesa, que requereix una intervenció quirúrgica urgent.
L’expedició havia previst iniciar aquest dimarts l’ascens al Broad Peak i fer l’intent d’atac al cim el dijous d’aquesta setmana. Tota la previsió de cim, però, queda en “stand by” segons ha explicat el propi Cadiach.
Afegeix que ara ‘ningú pot pensar en el cim’, i que la prioritat és la companya japonesa.
Explica Cadiach que mentre esperen que arribi l’helicòpter, han instal·lat un ‘petit hospital de campanya’ a un quilòmetre del camp base, per facilitar l’evacuació i per a poder intervenir la companya en la mesura de les possibilitats mèdiques d’aquest lloc tant remot.
En tot moment, Sumiyo ha estat acompanyada per la metgessa de l’expedició de Cadiach, Anna Pujol, que també ha passat la nit amb ella i metges d’altres expedicions.
Un altra integrant de l’expedició de Cadiach, Jordi Bosch ‘Barraca’ ha explicat al mateix programa que aquest dilluns ‘han viscut una situació molt dura’.
Diu que de seguida tot l’equip de l’expedició es va traslladar a la zona de l’allau, entre camp base i camp 1.
El gironí ha explicat que mentre auxiliaven la companya japonesa, Sumiyo Tsuzuki, es van veure sorpresos per altres cinc o sis allaus, i afegeix que el sinistre hauria pogut ser ‘molt pitjor’.
Tots dos lamenten en nom de tots els companys de  l’expedició la desaparició d’un portador d’altura pakistanès, al que tots apreciaven, i traslladen el seu condol a la família.
La xinesa, Luo Jing, (a la foto, amb Cadiach) va poder ser rescatada sana i estalvia després de l’allau, tot i que amb alguna contusió al braç i emocionalment afectada per la sort dels companys i per l’ensurt de l’allau.
Altres dels 7 alpinistes que estaven al lloc de l’allau van poder sortir pels seus propis mitjans. Algun, va quedar mig colgat per la neu, però en ser visible part del cos, el van poder treure a temps.
En les feines de rescat s’hi van abocar altres integrants de les expedicions i sherpas que aquell moment es trobaven a camp base del Broad Peak. 
  

 

Facebooktwitter

Deixa un comentari