Cadiach i l’equip, imparables pel Baltoro

Cadiach inicia el trekking pel Baltoro, una setmana abans que l’any passat. També arribarà amb antelació al camp base del Broad Peak, el que pot afavorir les opcions de cim.

IMG_2728

L’equip d’Òscar Cadiach ha arrencat aquest dissabte el trajecte a peu pel Baltoro. Ha estat l’endemà de l’arribada en jeeps tot terreny a la població d’Askole, el darrer vestigi de civilització abans d’endinsar-se per la immensa glacera.

IMG_2383

Les previsions meteorològiques per aquesta setmana són molt favorables. Des d’Askole, Cadiach ha relatat al Pont de Mahoma que ‘les temperatures no són molt altes, i tenim una gran visibilitat’. Fins i tot, han pogut contemplar en la llunyania el sempre imponent Gasherbrum IV, ha explicat l’alpinista.

IMG_2727
En dues jornades de trekking, s’han situat al camp de Paiyu (3.390 m) una de les parades previstes en el camí, abans d’arribar al camp base. La següent aturada ja serà al campament d’Urdukas (4.200 m) En el trajecte per la glacera, veuran les imponents muntanyes que l’envolten, com el Masherbrum o les torres del Trango.
L’arribada del Monzó va cloure el mes passat la temporada de primavera a l’Himàlaia. Ara, en plena campanya d’estiu al Karakorum, els alpinistes s’afanyen per guanyar temps i situar-se el més aviat possible al peu de les respectives muntanyes.

baltoro 2
L’equip de Cadiach no és una excepció. Precisament, per evitar que un canvi de temps els tanqui novament les opcions de cim -com va passat l’any passat i el 2015- han avançat una setmana en la cronologia de l’expedició, respecte l’any passat.
El 2016 van iniciar el trekking pel Baltoro el diumenge, 26 de juny, amb una primera etapa fins a Jhbula (3.200 m). Enguany, han sortit més de 7 dies abans.
Abans d’endinsar-se al Baltoro, van poder completar el recorregut en jeep tot terreny entre Skardú i Askole sense cap contratemps. A diferència de l’any passat, quan una esllavissada de terra va tallar la pista per on circulaven, a pocs quilòmetres del destí, i van haver de fer un bivac a Apo Ali Grund. També van deixar enrere la sempre complexa tasca de distribuir les càrregues entre els 60 portejadors, que porten a l’esquena un màxim de 25kg.

Tot l'equip a Askole

Recordar que la previsió és arribar al camp base del Broad el cap de setmana de Sant Joan i ‘celebrar’ així a 4.900 metres la revetlla amb tot l’equip del Trekking: Sebastià Poy, Isolda Vallvè i Emili Xaus.

Creuaran un dels paisatges més potents i singulars del món; una glacera de 62 km de llarg i entre 2 i 6 d’ample, que faran a peu fins a Concòrdia, a 4.700m. L’etapa fins a Urdukas, és d’uns 18 quilòmetres.
Al grup de Cadiach hi ha cinc alpinistes de l’agència alemanya Summint Travel: Els austríacs, Michael Hrobath i Heinz Hödl; l’alemany, Stefan Diez; el suís, Toni Spirig i el turc, Tunc Findak. A Skardú, molt a prop del seu poble natal de Sadpara, s’hi ha afegit un dels millors alpinistes del Pakistan, Muhammad Ali ‘Sadpara’.

Cadiach diu que amb ‘set dies seguits de bons temps’ ja en tindria prou per garantir el cim del Broad Peak. Ha recordat que quan va coronar el primer 8.000 de la llista, el Nanga Parbat -l’agost de 1984- van perdre els walkie talkie en l’ascens; aparells a través dels quals rebien a diari la previsió meteorològica. El seu ‘baròmetre’ per saber si el temps era o no favorable, van ser els vols dels avions que sobrevolaven a diari la muntanya. ‘Si a les vuit del matí passava l’avió que venia des d’Islamabad, volia dir que faria bon temps. Els pilots del Pakistan, són dels millors del món’ ha reblat l’alpinista.

Facebooktwitter

Deixa un comentari