Òscar Cadiach i el Broad Peak ja es veuen les cares

Òscar Cadiach ja s’ha situat als peus del seu 14è vuitmil, el Broad Peak, al Pakistan. Ha estat després d’una darrera etapa molt dura per la glacera del Baltoro, al Karakorum, amb pluja i neu a les cotes més elevades, que els hauria pogut retenir al campament d’Urdukas

Camp base del Broad Peak,amb el Chogolisa al fons
Camp base del Broad Peak, amb el Chogolisa al fons

A les 5h del matí d’aquest dijous (hora del Pakistan) l’alpinista Òscar Cadiach i la resta d’integrants de l’expedició han engegat la darrera etapa del trekking per la glacera del Baltoro.

Ha estat després d’un dia de descans al camp de Paiju, a uns 20 km de la porta natural de Concòrdia. Des d’aquí i fins la següent parada, a Urdukas, els ha sortit al pas la pluja que ha dificultat el ritme de la seixantena de portejadors i els 10 integrants de l’expedició.

oscar cadiach broad 2 2016 503

Cadiach, en una trucada al Pont de Mahoma, de Tarragona Ràdio, només trepitjar els 4.900 metres del camp base -a les 11h del matí (les 13 hores al Pakistan)- ha dit que ‘tots estan bé’ però que ha ‘estat una etapa molt dura’.

La principal dificultat ha estat la pluja en les últimes etapes pel Baltoro i, sobretot, l’amenaça de neu a mida que anaven guanyant alçada. De fet, si hagués nevat en el darrer tram, haurien fet nit a Urdukas (4.200 m.) arribant així un dia més tard al camp base.

Recordem que és la quarta vegada que Cadiach intenta el Broad per convertir-se en el primer català en coronar els 14 vuitmils principals del planeta sense oxigen artificial.

Respecte l’anterior expedició, arriben 9 dies abans al peu de la muntanya –el 2016 van arribar-hi el 30 de juny. Els que els dóna una setmana bona de marge per a aconseguir una òptima aclimatació. Des del camp base, Cadiach ha felicitat els portejadors per haver fet una ‘extraordinària feina’ malgrat el mal temps i ha agraït també l’escalf de la seva ciutat, Tarragona.

L’alpinista tarragoní i tot l’equip del trekking, amb el tarragoní Sebastià Poy i els catalans Isolda Vallvè i Emili Xaus, celebraran la revetlla de Sant Joan a 4.900 m, sota el tel d’estels del Karakorum. S’hi afegiran els cinc alpinistes de l’agència alemanya Summint Travel: els austríacs, Michael Hrobath i Heinz Hödl; l’alemany, Stefan Diez; el suís, Toni Spirig i el turc, Tunc Findak.

oscar cadiach broad 2 2016 509

La nota autòctona a la celebració de la nit més màgica, la posarà el millor alpinista del país, el pakistanès Muhammad Ali ‘Sadpara’.

Facebooktwitter

Deixa un comentari