Òscar Cadiach dedica el cim del Broad Peak a Alberto Zerain

Òscar Cadiach li dedica el cim del Broad Peak a l’alpinista Alberto Zerain, desaparegut en un allau al Nanga Parbat aquest estiu. Relata l’ascens al Broad com a molt dur: ‘vàrem estar 24 hores sense liquid, i amb fort vent i fred’

ALBERTO ZERAIN ÒSCAR CADIACH

Cadiach ha trucat al Pont de Mahoma, de Tarragona Ràdio, 24 hores després de convertir-se en el primer català en completar els 14 cims principals de la terra sense oxigen addicional. El tarragoní diu que al cim va pensar amb l’amic basc, Alberto Zerain: ‘sense ell és molt dur poder continuar fent aquestes muntanyes’. També li dedica ‘a la família i a tots aquells que li han fet costat en els últims anys’.

Ahir va ser un dels dies feliços de la meva vida, però també un dia molt patidor’, ha dit l’alpinista. Ha afegit que es va ‘proposar sí o sí fer el cim’ i les condicions van ser molt dures ‘necessitava aigua i no vaig poder obtenir-ne’. Van estar 24 hores sense líquid. Això el va alentir molt, sobretot en la baixada, en no poder fondre neu.

Cadiach ha recordat que el Broad Peak té la peculiaritat de que ‘has d’estar 10 hores per sobre de la zona de la mort, i abans d’arribar al cim has de recórrer una llarga travessia fins a l’aresta final i el sostre de la muntanya, conegut com la ‘canya de bambú’. Assegura que van patir molt de fred durant tot l’ascens nocturn, el vent va ser una constant, i reconeix que si hagués trucat al Pont de Mahoma en arribar al Coll de la muntanya, a 7.900 -tal i com s’havia compromès a fer- probablement no hauria seguit fins al cim de la muntanya.

Cadiach ha trucat des del camp 1, a 5.600 m. Diu que ja s’ha pogut hidratar i que es troba en millors condicions per seguir fins al base, a 4.900 m. L’alpinista ha decidit fer una excepció i trencar el seu costum de no comunicar fins arribar als peus de la muntanya. Unes hores després de la trucada, ja ha arribat a la seguretat del camp base. 

IMG_8562

Hem passat una nit plàcida al camp 3’, tot i que ha dit que ha fet molt de vent. També ens ha relatat que han tingut molta sort, ja que avui divendres ja ha canviat radicalment el temps al karakorum.

Facebooktwitter

Deixa un comentari