Kurt Diemberger: ‘Ha fet el Broad amb un cap de ferro com el de Hermann Buhl’

Kurt Diemberger, l’alpinista que va ascendir per primera vegada en la història el Broad Peak, el 1957, felicita Òscar Cadiach per haver completat en aquesta muntanya del Pakistan els 14×8000 sense oxigen addicional.

kurt oscar

Aquest austríac, l’únic alpinista viu en tot el món que ha ascendit dos vuitmils verges, va prendre part amb Cadiach i el vallenc Jordi Magriñá, entre d’altres, en l’obertura d’un dels tres cims del Broad Peak, per la vessant xinesa. Va ser l’any dels jocs olímpics de Barcelona, el 1992, quan van obrir aquesta nova ruta mundial la ‘Fem Tarragona’ al Broad Central, de 8.011 metres.

CADIACH Broad Peak central (8.020m) 4 agosto 1992 7h vivac a 8000 metros, Enric Dalmau, Lluis Ràfols i Italià Alberto Soncini. Primera mundial Fem TGN
CADIACH Broad Peak central (8.020m) 4 agosto 1992 7h vivac a 8000 metros, Enric Dalmau, Lluis Ràfols i Italià Alberto Soncini. Primera mundial Fem TGN

Diemberger ha estat l’entrevistat aquest dijous al programa d’alpinisme de Tarragona Ràdio, el Pont de Mahoma, des de Bolonya, a Itàlia, on resideix. Ha dit que està molt content pel cim de Cadiach d’ara fa una setmana, diu que l’ha fet amb ‘un cap de ferro com el de Hermann Buhl’ un altra dels referents del món de l’alpinisme mundial i company de cordada de Diemberger, que perdia la vida el mateix any 1957 al Chogolisa.

Diemberger ha destacat l’obertura de la ‘Fem Tarragona’ i ha recordat que la idea va néixer en una Gran Festa de la Calçotada de Valls. Així ho rememoraven Diemberger i Jordi Magriñá, l’alpinista vallenc que deu anys després acompanyaria Cadiach al seu primer vuitmil, el Nanga Parbat, coronat l’agost de 1984.

1 - CADIACH Nanga Parbat (8.125m) (7 d'agost de 1984) junt amb Jordi Magrinyà.
1 – CADIACH Nanga Parbat (8.125m) (7 d’agost de 1984) junt amb Jordi Magrinyà.

En el programa han rememorat amb Eduard González la primera de les expedicions de Cadiach, la Valls-Kènia de 1974; travessant 10 països africans per finalitzar després de mesos recorrent el desert en jeeps al Mont Kènia (5.200 m) i al Kilimanjaro (5.950 m). Pere Benaiges, Xavier Azagra, Sebastià Figuerola, Eduard González, Josep M. Capellades, Jordi Magriñà i Òscar Cadiach van fer 14.000 km en tot terreny per Àfrica.

Abans del salt a l’Himàlaia, i les 66 expedicions que ha protagonitzat Cadiach fins avui, van anar al Andes, amb ascensions al Huayna Potosí (6.200 m) i a l’Illampu (6.362 m), amb Àlex Ossó, Enric Dalmau i Francesc MagriñàVa ser també la dècada en la que van anar al Rakaposhi, un dels set mils alts del Pakistan (7.788 m.)

Facebooktwitter

Deixa un comentari