Cadiach engega l’expedició al Broad Peak amb una ofrena tibetana a Sant Magí

Òscar Cadiach fa una ofrena tibetana a Sant Magí, abans de marxar a buscar el 14è vuitmil al Broad Peak .

cadiach puya 1

Cadiach ha avançat des del nivell del mar la cerimònia que els alpinistes fan en endinsar-se a les grans glaceres i als peus de les muntanyes del Karakorum. Ha dipositat banderoles d’oracions del Nepal a l’estàtua de Sant Magí situada al Mare Internum de la ciutat.

L’alpinista vola aquest diumenge a la nit des de l’aeroport del Prat fins a Islamabad -la capital del Pakistan- fent escala a Turquia.

Aquesta cerimònia anomenada ‘puya’, es fa per demanar ajut als Déus de les grans muntanyes. Cadiach dóna així el tret de sortida oficial a la quarta expedició consecutiva per intentar el Broad Peak, que el pot convertir en el primer català en completar els 14 vuitmils principals del planeta sense utilitzar oxigen artificial.

L’alpinista tarragoní ha aprofitat l’ofrena al patró de la ciutat per demanar també una gran victòria pel seu equip, el Nàstic, que aquest dissabte es juga la permanència al Nou estadi contra l’UCAM Múrcia.

En un especial de comiat del programa d’alpinisme El Pont de Mahoma, Cadiach ha recordat que l’any que va fer el Broad Peak per la vessant xinesa va tornar a la ciutat just el dia de Sant Magí. En aquest 2017, la setmana de Sant Magí ja té previst estar de tornada de l’expedició, i amb el cim principal d’aquesta muntanya del Pakistan.

En el transcurs del programa, Cadiach ha rebut una carta escrita per l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, on li desitja ‘tot l’encert i tota la sort’ en l’expedició i diu que ‘és un orgull’ tenir un alpinista d’elit que porta el nom de la ciutat al món.

Serà la 66ena expedició de Cadiach a l’Himàlaia, que el situarà novament per sobre dels vuitmil metres. Una altura que l’alpinista ja ha trepitjat en una trentena d’ocasions. De fet, ha coronat 16 vuitmils, contant els que ha repetit dues vegades, com l’Everest. Convertint-se en el primer occidental en pujar al sostre del món sense oxigen i per la vessant nord.

A principis de la dècada de 1990 va iniciar l’exploració del vessant xinès del Karakorum pujant el Broad Peak per la cara nord, i obrint dos anys més tard, el 1992, la ruta ‘Fem Tarragona’ al Broad Peak central. Ha coronat dos dels tres cims del Broad, i ara atacarà el cim principal, de 8.047 m, sense oxigen artificial.

CADIACH Broad Peak central (8.020m) 4 agosto 1992 7h vivac a 8000 metros, Enric Dalmau, Lluis Ràfols i Italià Alberto Soncini. Primera mundial Fem TGN
CADIACH Broad Peak central (8.020m) 4 agosto 1992 7h vivac a 8000 metros, Enric Dalmau, Lluis Ràfols i Italià Alberto Soncini. Primera mundial Fem TGN

El 1996 va obrir amb l’alpinista austríac Sebastian Ruckesteiner la via ‘Free Tibet’ al Cho Oyu, muntanya que també ha coronat dos cops.

En el decurs del programa, Cadiach ha tingut paraules d’elogi per Ferran Latorre, que acaba de tornar a Catalunya després d’aconseguir al sostre del món i completar la seva llista amb els 14 vuitmils. Ha dit que la gesta de l’alpinista de Vic ‘té molt de mèrit’, més encara després de les males condicions meteorològiques que es va trobar fins al cim. Cadiach l’ha felicitat pel seu èxit i l’encoratja a seguir fent realitat els seus somnis.

Sobre l’acens al Broad, Cadiach ha detallat que tornarà a buscar l’estratègia d’instal·lar un camp 4 -o camp 3 avançat- poc abans del coll de la muntanya, (cap als vuitmil metres) per superar així amb més garanties el coll i, sobretot, l’aresta somital. Recorda que des de l’avant cim i fins el cim principal, hi ha una mica més de 40 metres de desnivell, però una aresta que requereix més d’una hora de trajecte, i que quan es complica el temps – amb boira- és molt traïdora i queda molt exposada a l’abisme per la vessant xinesa de la muntanya.

També estarà molt pendent del temps. La influència dels cicles climàtics mundial donen una treva aquest estiu al Karakorum, segons les previsions. Això pot afavorir les possibilitats de cim de Cadiach, que estarà molt pendent a diari dels partes meteorològics. Recordem que té permís per pujar la muntanya fins el mes d’agost.

En el trekking fins el camp base, l’acompanya el tarragoní Sebastià Poy i altres dues persones, Isolda Vallvè i Emili Xaus. Com ja es va anunciar, farà la muntanya amb un equip d’alpinistes internacionals, i amb el pakistanès, Muhammad Ali ‘Sadpara’, el millor del seu país. Un fet avalat per la primera hivernal de ‘Sadpara’ al Nanga Parbat, aconseguida amb Alex Txicón i Simone Moro.

El Pont de Mahoma de Tarragona Ràdio, farà un seguiment exhaustiu de l’expedició amb cròniques i connexions amb Cadiach dia a dia i un especial el dia de l’atac al cim, que es preveu a principi de juliol.

Cadiach portarà els emblemes del Conselh Generau d’Aran fins al cim d’aquest vuit mil del Karakorum i tota la imatge corporativa de ‘Val d’Aran l’essència dels Pirineus’ en la indumentària de l’expedició.

També ha assolit un acord amb la veïna Vall de Boí i, en tornar del Broad enllaçarà en un trekking els balnearis de Caldes i el de Tredòs, en una nova ruta que transcórrer per 21 llacs d’alta muntanya pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

També s’endú els emblemes de la seva ciutat, Tarragona; els del Gimnàstic de Tarragona i els dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018.

Tota l’expedició serà enregistrada amb una càmera amb tecnologia 4k, cedida per Casanovafoto. Servirà per enregistrar una nova pel·lícula amb la gesta dels 14 vuitmils sense oxigen.

 

Facebooktwittergoogle_plus

Cadiach s’endú l’essència de la Val d’Aran al Broad, que pujarà amb Ali Sadpara

El Conselh Generau d’Aran referma el compromís amb Òscar Cadiach per anar al Broad Peak a completar el 14è vuitmil. L’alpinista ha anunciat des de la Val d’Aran que va a la muntanya amb Ali Sadpara, el pakistanès del primer Nanga Parbat hivernal de la història.

20170601_115241 (1)

El síndic d’Aran, Carlos Barrera, juntament amb la conselhèra de Turisme i Desenvolupament Econòmic d’Aran, Anna Díaz, han rebut a Òscar Cadiach aquest dijous de cara a la propera expedició del tarragoní al Broad Peak (8.047 m) on el Govern d’Aran esponsoritzarà a l’alpinista, que es pot convertit en el primer català en completar els 14 vuitmils principals del món sense utilitzar oxigen artificial.

Òscar Cadiach amb l'amic Edu sallent
Òscar Cadiach amb l’amic Edu sallent

Cadiach portarà els emblemes del Conselh Generau d’Aran fins al cim d’aquest vuit mil del Karakorum i tota la imatge corporativa de Val d’Aran l’essència dels Pirineus en la indumentària de l’expedició, que es pot allargar uns cinquanta dies.

L’alpinista tarragoní, amb casa a Vilamòs (Val d’Aran) tornarà a intentar el Broad Peak el mesos de juny/juliol/agost.

El 28 d’agost de 1985, Cadiach va ser juntament amb Antoni Sors i Carles Vallès, el primer alpinista català en assolir el cim de l’Everest. Cadiach ha coronat fins ara 16 cims que sobrepassen els vuit mil metres, i ha estat 26 cops per sobre d’aquesta cota.

2 - CADIACH Everest (8.848m) 28 d'agost de 1985 i per segon cop el 17 de maig de 1993
2 – CADIACH Everest (8.848m) 28 d’agost de 1985 i per segon cop el 17 de maig de 1993

L’Everest mateix, l’ha coronat dues vegades; convertint-se en el primer occidental en pujar al sostre del món sense oxigen i per la vessant nord. Amb aquesta nova aventura al Broad, el tarragoní ja suma 66 expedicions a l’Himàlaia.

A principis de la dècada de 1990 va iniciar l’exploració del vessant xinès del Karakorum pujant el Broad Peak per la cara nord, i obrint dos anys més tard, el 1992, la ruta ‘Fem Tarragona’ al Broad Peak central. Ha coronat dos dels tres cims del Broad, i ara atacarà el cim principal, de 8.047 m, sense oxigen artificial.

El 1996 va obrir amb l’alpinista austríac Sebastian Ruckesteiner la via ‘Free Tibet’ al Cho Oyu, muntanya que també ha coronat dos cops.

A banda de portar els emblemes de la Val d’Aran a l’expedició, en tornar del Broad l’alpinista fomentarà la ruta a l’Aneto per la vessant aranesa, que té cada cop més adeptes, i amb el suport de Cadiach es vol que es vinculi cada cop més la Val d’Aran amb l’alta muntanya.

Pujarà el Broad amb Ali Sadpara i un equip internacional

Cadiach ha anunciat des de la Val d’Aran, que a banda del grup d’alpinistes internacionals amb el que comparteix expedició, a l’arribada al camp base s’hi afegirà Ali Sadpara.

Ali 'Sadpara' foto bloc Alex Txikon
Ali ‘Sadpara’ foto bloc Alex Txikon

Muhammad Ali Sadpara és ara per ara l’escalador més fort amb que compta el Pakistan. Aquest alpinista ha trepitjat el cim dels vuitmils més emblemàtics del país. Destaca, sobretot, l’hivernal del febrer de 2016 al Nanga Parbat; amb el basc Álex Txikon i l’italià Simone Moro.

Feia 27 anys que s’intentava, 25 expedicions provaven l’hivernal al Nanga, però totes tornaven sense el seu preuat cim de 8.126 m, el segon més alt del Pakistan.

Sadpara també ha coronat el Gasherbrum II i el GI. Aquest últim és el darrer vuitmil que va assolir Cadiach, el juliol de 2013, amb el basc Patxi Goñi. Va ser la muntanya número 13, i la que li obria les portes als successius intents a un Broad que se li ha resistit en quatre temporades consecutives. També la primavera de 2016, per les males condicions de la muntanya a les cotes més altes.

Sadpara coneix molt bé el Broad. Els hiverns de 2008 i 2010 va equipar per una expedició polaca la ruta fins el camp III i ha fet cim dues vegades en aquest vuitmil. Porta el cognom del lloc on va néixer, el petit poble de ‘Sadpara’. Té quatre fills i és un autèntic entusiasta de les grans muntanyes, amb més de 15 expedicions.

Des de la Vall d’Aran, Cadiach ha explicat al programa de ràdio d’alpinisme El Pont de Mahoma que ‘comptar amb Ali Sadpara és una gran oportunitat, ja que és el millor alpinista del seu país’.

Diu que té molt bones sensacions per marxar cap al Broad Peak i que s’endú l’essència dels Pirineus i la de totes les institucions, entitats, empreses  i persones que li fan costat en aquesta nova expedició.

Facebooktwittergoogle_plus

Cadiach: ‘Latorre ha aconseguit una fita gens fàcil, en unes condicions molt difícils’

Òscar Cadiach felicita Ferran Latorre per l’Everest. Se n’ha assabentat després de fer unes vies d’escalada a les Agulles d’Amitges, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. En tornar, aquest dissabte al vespre, ha volgut felicitar a l’alpinista de Vic.

oscar-cadiach-broad-2-2016-552

Cadiach -que també tancarà aquest estiu el cercle dels 14 vuitmils- ha tingut noticies de la gesta de Latorre, que amb l’Everest s’ha convertit en el primer català en completar la llista dels 14.

Ha estat després d’una ascensió molt difícil i dura, a causa del mal temps, amb ratxes de 50 km/h per sobre dels 8.500 metres,  temperatures fredes i en plena nit. Unes condicions que l’han obligat contra pronòstic a utilitzar oxigen artificial en la recta final.

Cadiach ja l’havia encoratjat la nit de l’atac al cim a ‘complir el seu gran somni’, desitjant-li ‘molta sort i ànims’ en el trajecte. Una ruta -la sud de l’Everest- que l’alpinista tarragoní coneix bé del maig de 1993, quan coronava per segona vegada el sostre del món.

Cadiach ha posat en valor l’esforç i l’esportivitat demostrada per Latorre en tot moment i l’ha felicitat per la seva trajectòria alpinística i per l’honestedat i sinceritat demostrada. Li ha dit, literalment, que ha deixat ‘el llistó molt alt’ i que ara el més important és tenir un bon descens i assaborir el cim en arribar sa i estalvi al camp base.

El tarragoní també ha volgut felicitat l’altre integrant de l’expedició que ha fet cim, Hans Wenzl. Sense oblidar el francès Yannick Graciani, que ha decidit fer marxa enrere als 8.500 m. per les condicions adverses, i el sherpa Dawa Sangay, que també ha tornat al camp 4.

En aquest sentit, Cadiach ha subratllat la importància del treball en equip en l’himalaisme i l’estimulació mútua sempre important a l’hora de seguir avançant cap a un cim. Els ha desitjat que puguin tornar tots el més aviat possible al base de l’Everest, per celebrar plegats la  gesta aconseguida i comunicar amb familiars i amics.

Cadiach ha agraït també les paraules que Latorre ha tingut cap a ell en la seva intervenció als mitjans des del camp 4. I també espera que en assolir el Broad ho puguin celebrar plegats. Considera que en l’alpinisme el bon companyerisme i el respecte mutu, són inherents a la seva pràctica.

El cim de Ferran Latorre ha estat cap a les 8h del matí d’aquesta nit de divendres a dissabte (hora del Nepal) gairebé quatres hores menys aquí. L’ascens s’ha pogut seguir via GPS, però no ha estat confirmat oficialment fins que l’alpinista de Vic ha arribat al camp 4, prop dels 8.000 metres i ha comunicat amb el seu equip i també en directe amb alguns mitjans de comunicació de Catalunya.

El seu equip no ha pogut confirmat fins llavors el cim, perquè la senyal del GPS ha estat sense emetre uns 34 minuts en arribar als 8.812 m. i quan ha tornar a emetre senyal ja estaven de tornada cap al camp 4, segons ha explicat també als mitjans l’empresa responsable del dispositiu. Latorre ha tancat així el seu repte d’aconseguir coronar els 14 cims principals de més de vuitmil metres del planeta.

Ho ha fet en el setè intent d’una muntanya que se li havia resistit en sis ocasions anteriors. Des de l’equip del Pont de Mahoma, també aprofitem per a felicitar-lo.

CADIACH VOLA EL JUNY CAP AL BROAD PEAK

De la seva banda, Cadiach volarà cap al Pakistan en un parell de setmanes. Per tancar els 14 vuitmils. Marxa cap al Karakorum decidit a batre una muntanya que li ha barrat les portes en les tres temporada anteriors. Amb aquesta, acumularà 67 expedicions a l’Himàlaia.  El segon cap de setmana de juny, agafarà un vol des de l’aeroport del Prat de Barcelona fins a Islamabad, la capital del Pakistan.

Facebooktwittergoogle_plus

Òscar Cadiach torna aquest juny al Broad Peak

El tarragoní vol rubricar en aquest vuitmil del Pakistan una carrera alpinística de mèrit, amb 67 expedicions a l’Himàlaia. Deixa la porta oberta a futures aventures, després de tancar el seu cercle amb els 14 vuitmils.

Cadiach marxa al Karakorum decidit a batre una muntanya que li ha barrat les portes en les tres temporada anteriors, amb un saldo de quatre intents infructuosos. El darrer vuitmil que va assolir l’alpinista tarragoní va ser el Gasherbrum I, el juliol de 2013. El G1 li obria les portes als successius intents d’un Broad que li ha mostrat fins ara la seva pitjor cara.

En el darrer intent, la primavera/estiu de 2016, les males condicions de la neu a les cotes més altes van fer del tot inviable l’atac al cim. Una situació calcada a la que es van trobar a la muntanya el 2015.

Amb la nova partida cap al Karakorum -a la muntanya en forma d’espina de drac- Cadiach acumularà 67 expedicions a l’Himàlaia i la seva intenció és posar la cirereta al pastís d’una de les millors carreres alpinístiques del país.

oscar-cadiach-broad-2-2016-472

El segon cap de setmana de juny, agafarà un vol des de l’aeroport del Prat de Barcelona fins a Islamabad, la capital del Pakistan.

Així ho ha anunciat aquest dijous en el programa d’alpinisme el Pont de Mahoma. Ha aprofitat la seva intervenció a l’espai radiofònic de muntanya de Tarragona Ràdio per desitjar molta sort a l’alpinista Ferran Latorre, que en els propers dies intentarà l’Everest, buscant també tancar el projecte dels 14×8000. Cadiach ha reiterat la piulada que ja havia fet abans a les xarxes, i que Latorre ha correspost desitjant-li també molta sort al Broad, en un gest d’esportivitat i companyerisme, inherent a l’alpinisme.

El tarragoní espera que l’intent de Latorre ‘sigui el definitiu’, per una vessant que ell ja va trepitjar un 17 de maig de 1993. Era el segon cop que veia el cim del sostre del món, després del mític de 1985 que el convertia en el primer català en coronar l’Everest.

Oscar-Cadiach-Ferran-Latorre_1603649789_29833477_1280x853

Sobre el Broad Peak (8.047 m) ha relatat que en arribar al camp base s’ajuntarà amb un equip d’alpinistes internacionals format per suïssos, alemanys i austríacs. També comptarà amb el tarragoní Sebastià Poy, que l’acompanyarà juntament amb un terrassenc i una vigatana en tot el trekking pel la vall de la glacera del Baltoro.

L’alpinista tindrà un cop més el suport i l’escalfor de la seva ciutat, Tarragona. També del Club Gimnàstic de Tarragona, així com de la Vall d’Aran i la Vall de Boí.

Cadiach tindrà bons amics com Jordi Bosch ‘Barraca’ i Patxi Goñi -amb els quals va coincidir en els anteriors intents al Broad- que estaran aquest estiu a poques hores del camp base, intentant una nova ruta al sempre magnètic Chogolisa. En el Pont de Mahoma s’han desitjat sort mútuament, i s’han promès alguna que altra visita als respectius camps.

Com diu l’Òscar, sempre amunt!

Facebooktwittergoogle_plus

El Pont de Mahoma 82. Llibreria Quera, 100 anys com institució del muntanyisme

Com relata el gran geògraf i referent indiscutible, Eduardo Martínez de Pisón, en els seus orígens, la cultura i el muntanyisme anaven de la mà, i encara hi van ara, malgrat algunes massificacions i algunes pràctiques que en paraules seves van en la direcció de convertir les muntanyes en parcs temàtics.

Avui, a les portes de la celebració de Sant Jordi, pouarem en aquest binomi, la muntanya i la cultura. I anirem fins a un dels temples indiscutibles que associació des de fa més d’un segle aquesta relació inseparable. Parlem de tota una institució centenària, la llibreria Quera del carrer de Petritxol de Barcelona. Ja feia temps que teníem ganes de conversar amb el Raimon Quera, ell encara la quarta generació de la centenària llibreria especialitzada en muntanyisme.

quera

També anirem a la vora, a la llibreria La capona de Tarragona, on el seu responsable, que també és muntanyenc, Pitu Rovira, ens farà cinc cèntims de les novetats de muntanya que trobaren a l’aparador en aquesta diada del llibre i la rosa.

pont bla

I, des dels estudis, us relatarem un fragment literari de muntanya, amb el permís del company Ricard Fernández, amb sebastià Poy, i us farem també alguna recomanació per trepitjar els propers dies de pont algun indret de muntanya. Òscar Cadiach també ens explicarà quan marxa cap al Broad Peak i com es prepara l’expedició que el pot convertir aquest 2017 en el primer català amb els 14 vuitmil. Avui, Pont de Mahoma número 82. 

Facebooktwittergoogle_plus

Alex Txikon torna a l’hivern a l’Everest

Alex Txikon, alpinista i escalador basc que ha coronat dotze vuitmils i ha participat en una trentena d’expedicions, ha tancat aquest dijous el Cicle de Muntanya a l’Auditori Diputació. Davant el nombrós públic assistent, el muntanyenc ha relatat la seva recent ascensió al Nanga Parbat, de 8.126 m, la primera que s’ha realitzat mai en època hivernal.

66293_txikon_cadiach_P

Txikon ha repassat també la seva trajectòria en l’alpinisme i també en l’escalada en roca, una altra modalitat que també practica. També ha parlat del seu recent intent d’una hivernal a l’Everest, i ens ha anunciat que hi torna aquest proper hivern.

txicon 2

L’alpinista es va endinsar en el món de la muntanya quan només tenia 3 anys, amb una pujada al mont Gorbea, i més tard es va iniciar als Pirineus, els Pics d’Europa i als Alps. Amb 17 anys va viatjar fins a la serralada del Pamir, a l’Àsia central, i amb 21 va coronar el seu primer vuitmil. Ahir vam conversar amb ell i també amb l’Òscar Cadiach, que el va presentar davant l’auditori. 

Facebooktwittergoogle_plus

Dos homes, dues muntanyes: Òscar Cadiach al Broad Peak i Ferran Latorre a l’Everest

Dos homes, dues muntanyes. Així hem anomenat el programa número 81. El tarragoní Òscar Cadiach, al Broad Peak (8.047m) i l’osonenc, Ferran LatorrelEverest (8.848 m) afronten aquesta primavera/estiu les respectives últimes muntanyes de la llista catalana del 14 vuitmils principals del món sense oxigen artificial.

Oscar-Cadiach-Ferran-Latorre_1603649789_29833477_1280x853

No és una competició, com ells mateixos asseguren, el repte és la pròpia muntanya i es desitgen mútuament sort. Sigui quin sigui el primer, tant una expedició com l’altra serà un cop més un desafiament de primer ordre i una experiència que només aquells que l’han viscuda podran explicar. Fer el cim i, sobretot, tornar per explicar-ho. En això consisteix el negoci de l’himalaisme. Tots dos, l’Òscar i el Ferran, amb un currículum himalaista de vertigen. Fins ara només 15 persones al món ho han aconseguit sense oxigen, entre els quals dos bascos.

broad 2

Ferran Latorre va coronar el Broad Peak el 2007, i Òscar Cadiach ha trepitjat en dues ocasions el cim del sostre del món; el mític de l’any 1985, que el convertia en el primer català en assolir l’Everest, i també el 1993, en una expedició de ‘Al Filo de lo Impossible’.

Ferran Latorre ja ha arribat a Katmandú. Hi és acompanyat per l’austríac Hans Wenzl, el francès Yannick Grazianni i un xerpa en el seu setè intent a un cim que fa anys que anhela. L’expedició servirà també per un projecte de recerca sobre l’impacte genètic, biomèdic i fisiològic de la falta d’oxigen en l’adaptació en l’altura.

Òscar Cadiach intentarà el Braod Peak la primavera/estiu, en una estada que preveu llarga i en la que s’ajuntarà amb una expedició internacional alemanya. En parlem al Pont de Mahoma 81, el dia en que visita Tarragona l’alpinista Àlex Txikon, que clou el cicle de Muntanya de la Diputació, amb el seu relat del Nanga Parbat hivernal de l’any passat, el primer de la història de l’alpinisme.

Facebooktwittergoogle_plus

El Pont de Mahoma 80. Dani Andrada a La Rambla (9a+) i Alex Txikon com a aizkolari

Dani Andrada ataca novament el seu gran repte pendent, La Rambla (9a+) i ho fa després d’uns anys sense intentar-ho. L’escalador -ara per ara un dels millors del panorama mundial- viu a Cornudella del Montsant (Priorat) i va ser ara fa uns dies el convidat al Cicle de Muntanya de la Diputació.

andrada

Amb ell hem parlat de La Rambla, aquesta via de màxima dificultat de Siurana, però també ens ha relatat el seu encadenament a Chilam Balam (9a+/b). I es que aquesta mítica via equipada per Bernabé Fernández; la seva trajectòria de 30 anys d’escalades, amb més de 3.500 vies i búlders d’entre 8a i 9a, i 700 d’equipades (la majoria per sobre de 7c+) li van merèixer el premi ‘Rock Legend 2016. Aquests guardons es lliuren a la ciutat italiana d’Arco, a la província de Trento, i estan considerats com els Òscars de l’escalada.

andrada

Un cicle que tancarà el 6 d’abril l’alpinista Alex Txikon, que relatarà la primera hivernal mundial al Nanga Parbat. Serà poc després de tornar del seu intent hivernal a l’Everest, que finalment no ha estat possible. Avui hem escoltat la seva veu, ja des de Lemoa (Bizkaia). Ens ha parlat del seu proper repte, que no és de muntanya. Ni més ni menys que un repte com a aizkolari (harrijasotzailes, aixecador de pedres) tradició rural basca amb origens prehistòrics. Txikon ha citat a Mikel Larrañaga, tercer en el passat Campionat d’Euskadi, per dimarts que ve per una aposta combinada de destral, carrera i aixecament de pedra. La quantitat proposada per l’alpinista perquè cadascú posi sobre la taula és de 7.000 euros.  

Álex Txikon

Aquest dijous, d’altra banda, també tenim projecció a l’auditori Diputació. I precisament, serà la d’un curtmetratge que parla sobre el Camp Base de l’Everest. Un lloc que es munta i desmunta cada temporada, i que poc arribar a acollir més de 1000 persones. És una producció suïssa que reflexiona un cop més sobre el ‘gran circ’ en que s’ha convertit la muntanya més alta del món, en alguns aspectes. Avui també es projecta ‘A Line across the line’, que narra l’aventura de Tommy Caldwell i Alex Honnold a la travessa de Fitz Roy a la Patagonia; complicada i cobejada ruta amb set cims escarpats i més de 4.000 metres d’escalada vertical. Millor pel·lícula de muntanya al prestigiós ‘Banf Mountain Film Festival’ del Canadà i aventura que a ells els va merèixer el reconeixement del Piolet d’Or. En aquest programa, en el que també anem fins al Roc Ponent, per enfilar-nos un cop més a la seva aresta GER. Fem clàssica, amb Òscar Cadiach i Josep Maria Bonachí i els companys del programa Temps de Neu, de TV3. 

Hem començat el programa número 80, conversant amb Joan Perelada, alcalde de la Vall de Boí. Li hem preguntat sobre el terratrèmol de 3.1 graus a l’escala Richter que ha tingut l’epicentre a la zona aquesta passada nit. No ha tingut més conseqüències, tot i que alguns veïns de la vall l’han notat de matinada.  

Facebooktwittergoogle_plus

Dani Andrada ataca el seu gran repte pendent La Rambla (9a+) Siurana

Dani Andrada ataca novament el seu gran repte pendent, La Rambla (9a+) a Siurana. I ho fa després d’uns anys sense intentar-ho. El dijous que ve, en el programa 80, us oferim l’entrevista sencera, en la que també ens relata l’encadenament de Chilam Balam (9a+/b). Aquesta mítica via equipada per Bernabé Fernández, més la seva trajectòria de 30 anys fent esportiva i més de 3.500 vies i búlders d’entre 8a i 9a, i 700 vies equipades (la majoria per sobre de 7c+) li van merèixer el premi ‘Rock Legend’ 2016.

andrada

Aquests guardons es lliuren a la ciutat italiana d’Arco, a la provincia de Trento, i estan considerats com els Òscars de l’escalada

Facebooktwittergoogle_plus

El Pont de Mahoma 79. Martínez de Pisón a Tarragona i Alex Txikon a l’Everest

Eduardo Martínez de Pisón: “Els excessos d’equipament acaben usurpant a la muntanya el que té de naturalitat. Si se li treu, la convertim en una artificialitat, i la destruïm”.

Ciència i humanitats es donen la mà quan parla un autèntic savi com Martínez de Pisón. Pioner i gran defensor de la fragilitat de les muntanyes. Un home d’un impressionant bagatge cultural i una sensibilitat poc corrent en els nostres temps. Aquest professor emèrit i geògraf de referència, sovint diu que ‘la muntanya és un bon paisatge, però un mal territori’. Podríem dir que és dels pocs homes -parafrasejant Russell- al que les muntanyes el reconeixen’.

Aquest dijous, les seves paraules serviran per obrir el Cicle de Muntanya, a l’auditori de la Diputació de Tarragona. Desena edició, i cinema i conferències de muntanya unificades; cartell, novament, de luxe. Serà amb una conferència d’obertura imprescindible. No us la perdeu! Per cert, el company Ricard Fernández, ens llegirà un fragment d’un dels molts llibres de referència de Pisón.

Un cicle que també portarà a Tarragona a l’escalador Dani Andrada, el 16 de març. L’entrevistem en el programa 80.

andrada

Cicle que tancarà el 6 d’abril l’alpinista Alex Txikon, que relatarà la primera hivernal mundial al Nanga Parbat. Txikon que es troba al Camp Base de l’Everest, esperant una nova oportunitat per iniciar l’ascens al sostre del món.

txicon 2

Això, després de que el mal temps frustrés a mitjans febrer el seu intent per la cara del Nepal. Es van trobar ratxes de vent de més de 60km/hora i fred polar, de -30 graus (sensació tèrmica de -70 graus) per sobre dels 7.900 metres, al Coll Sud. En el descens, els va atrapar un allau, deixant mal parat a un dels sherpas.

Va haver de tornar a Katmandú per ampliar el permís i ara ho intentaran de nou. Des de diumenge, han hagut de reequipar la cascada de gel i instal·lar noves cordes cap als camps d’altura. N’hem parlat amb Gontzal Sáenz, el periodista que des de Bilbao li porta al comunicació. Ens ha explicat que esperen al camp base, per a poder fer un nou intent, en la que serà una ascensió sense oxigen artificial i en una expedició íntegrament hivernal. Va sortir de Bilbao el passat 25 de desembre de 2016, i va arribar al CB de l’everest a principis de gener. (Avui (18/3) ja sabem que van haver de renunciar)

txicon

En aquest programa, en el que també anirem a la Vall d’Aran. El mes que ve, de l’1 al 5 d’abril, acollirà la primera edició de telemark&friends, amb trobades, projeccions, sortides, curses, esquí de travessa… El telemarc és una tècnica d’esquí que va néixer l’any 1825 de la mà de Sondre Norheim, considerat el pare de l’equí modern.

El nom d’aquesta modalitat prové d’una regió de Noruega anomenada Telemark, on aquest pioner va inventar aquesta manera de fer girs; amb la peculiaritat que el taló no va subjecte a les taules i, en girar, es flexiona el genoll cap a l’interior. N’hem parlat amb la seva promotora, Lali Vilaró i amb el company Jordi Mena, que fa anys que practica aquesta modalitat. 

I Josep Maria Bonachí acaba de tornar del Tuc de la Cometa i el Turó dels Altars, als Pallars. Avui ens ens ho ha explicat. Escolta el programa: 

Facebooktwittergoogle_plus