El Pont de Mahoma 131. Obrim setena temporada amb un homenatge a Eli Vergés

Pont de Mahoma 131: Encetem la setena temporada del programa d’alpinisme, escalada i muntanya de Tarragona Ràdio, el Pont de Mahoma.

Ens ha deixat Elisabeth Vergés, referent en viure de manera integral la muntanya. Pionera en les primeres cordades de dones escaladores a tot l’Estat i amb una energia inesgotable i encomanadissa. Va formar part de la primera cordada íntegrament femenina al Cavall Bernat. Juntament amb Alicia Masriera, van aconseguir la primera cordada formada per dues dones que escalava la mítica agulla de Montserrat per la via GAM, el 1961.

Nascuda a Barcelona el 1939, companya inseparable de Josep Manel Anglada (primer vuitmil estatal a l’Annapurna Est el 1974 amb Jordi Pons i Emili Civis) ens ha deixat  després d’una llarga malaltia.

Vergés és un autèntic referent pel món de l’escalada, en la que s’emmirallen aquelles dones que s’han iniciat en aquesta pràctica esportiva que, no fa gaires dècades, era eminentment masculina. Una realitat que queda ben reflectida al documental Encordades.

Va protagonitzar les primeres ascensions femenines a la paret de l’aeri de Montserrat, a l’aresta Gam del Bisbe, la Mas-Brullet, el Frare Gros… A subratllar també les primers ascensions femenines a la Peña Sola, als Mallos de Agüero, a el Puro de Riglos. Ha conegut les cletas dels inicis escalat a la Riba, Oliana, el Cadí o Ordesa. Tampoc li eren gens estranyes les parets i muntanyes d’Europa, Austràlia o els Estats Units.

Dona d’una immensa cultura i saviesa, d’un tracte afabilíssim i exquisit, es va iniciar a la muntanya de ben petita, als 12 anys. Va conèixer Anglada al Club Muntanyenc Barcelonès i van començar a escalar plegats el 1961. Des de llavors, han estat inseparables, des de les serralades dels Andes a l’Himàlaia, sempre junts. Un tàndem absolutament compenetrat; una autèntica cordada de vida, que es complementava en tot.

Vergés i Anglada han estat en diverses ocasions al Cicle de Muntanya de la Diputació de Tarragona. El febrer de 2019, Anglada rebia juntament amb Jordi Pons un reconeixement per la seva trajectòria i Vergés era, com sempre, al seu costat, amb un gran somriure.

Malauradament, avui encetem així, amb tristesa, la setena temporada del programa d’alpinisme, escalada i muntanya de Tarragona Ràdio, el Pont de Mahoma. 

N’hem parlat al llarg d’un programa tot recordant la seva veu, a través d’una entrevista que manteniem amb ella, a la Trobada de Pubilles escaladores. 

El company Ricard Fernández ha recordat un dels textos de Vergès, i Sebastià Poy, el nostre rapsode, li ha escrit i dedicat un poema. Òscar Cadiach ha recordat una escalada que van compartir amb Anglada, Vergés i Armand Ballart, a Riglos. 

Des de la cordada del Pont de Mahoma lamentem profundament la seva pèrdua. Volem expressar el nostre condol al Josep Manel i a tota la família.

Benvinguts al Pont de Mahoma 131

Facebooktwitter

Deixa un comentari