Reportatge de l’expedició d’Òscar Cadiach al Pobeda

L’alpinista Òscar Cadiach trepitja els 7.000 metres del Pobeda, també conegut com a cim de la Victòria, però el cim d’aquesta muntanya de 7.439 metres Kirguizistan haurà d’esperar. Malgrat arribar a la gran aresta que condueix a coronar-lo, han fet marxa enrere degut als forts vents, entre 50/60 km /h, la poca visibilitat i les baixes temperatures.

Així ho ha explicat al Pont de Mahoma de Tarragona Ràdio, on ha afegit que el constant perill d’allaus i els seracs en constant moviment, afegien un excés de perillositat.

El passat cap de setmana, a mesura que baixaven -van iniciar divendres el descens- el temps ha empitjorat, trobant-se zones amb visibilitat no superior als dos metres i amb grans escletxes cobertes per la precipitació de neu, que ha estat una constant en tota l’expedició.

Cadiach ha intentat la muntanya més alta de les exrepúbliques soviètiques al costat de dos alpinistes bascos, Javi Munduate, amb qui ja va coincidir al Manaslu i al Broad Peak, el 2011 i 2012, respectivament i amb Lula Florinda. També ha fet cordada amb dos alpinistes hongaresos, Albert i Zoli Kovács.

El Pobeda està considerada una muntanya d’accessibilitat difícil amb unes condicions de duresa i llargada més similars a les d’un 8.000. És el cim que està més al nord del globus, juntament amb el Khan Tengri (7.010 m). En aquesta muntanya veïna, Milan Radovic es va estimbar des del C4, possiblement pel trencament d’un gran bloc de gel sota els seus peus, segons publica la revista Desnivel. Va ser un dels alpinistes de referència a Montenegro. 

L’expedició de Cadiach va instal·lar un C3 a 6.400 metres i un C4 a 6.800 metres, on van trobar el pas previ a l’inici de l’aresta fins el cim. El tarragoní ha relatat que van haver d’instal·lar 180 metres de cordes fixes i superar els continus allaus que es donen al Pobeda en aquesta època de l’any.

Els vents de 50-60 km / h i temperatures de -30 graus als 7.000 metres, amb l’afegitó de que calia descansar en coves de neu de la pròpia muntanya dificultaven l’èxit en cas de seguir fins al cim, i la posterior tornada.

Després de fer una parada per descansar, l’endemà -divendres- van seguir el descens després d’una forta nevada i de diversos allaus que van afectar els camps d’altura. 

Cadiach es mostra satisfet de l’expedició, malgrat no haver arribat al cim, i diu que el Pobeda serà un gran entrenament de cara a fer la temporada que ve el Gyachung Kang, el set mil més alt del món, amb 7.952 metres.

Guardonat amb la Flor de Neu d’Honor a Torelló

Durant l’expedició ha transcendit que Òscar Cadiach rebrà enguany la Flor de Neu d’Honor al Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló, com a homenatge a la seva trajectòria i als 14 vuitmils principals sense oxigen addicional, que completava el 2017 al Broad Peak. També se li reconeixerà la seva vessant com a realitzador de diversos documentals i les obertures mundials.  

Torelló tornarà a acollir el millor cinema de muntanya del 15 al 24 de novembre, en la 37a edició del Festival amb Alaska i el Yukon com a protagonistes

Benvinguts al Pont de Mahoma

Facebooktwitter