Cadiach arriba diumenge a casa amb els 14×8000 sense oxigen addicional a la butxaca

Òscar Cadiach arriba diumenge a Catalunya. L’alpinista tarragoní aterrarà a les 23 h a l’Aeroport del Prat, amb els 14×8000 sense oxigen addicional completats i múltiples homenatges al Pakistan, per l’ascens al Broad Peak.

CADIACH BROAD 4

El Ministeri de Turisme del Pakistan ha homenatjat Cadiach pel cim del Broad Peak (8.047 m) amb el que va completar el passat dijous, 27 de juliol, els 14 vuitmils principal de la terra sense utilitzar oxigen addicional. Ha estat a la seva arribada a la població d’Askole, després de diverses jornades de trekking per la glacera del Baltoro. També l’agència que ha portat l’expedició, Nasir Sabir Expeditions, que els han rebut amb tot d’honors, tant a ell com a la resta d’alpinistes que van coronar el cim: Mohammed Ali ‘Sadpara’, Tunc Findik i Yosuf, un portejador baltí d’altura.

CADIACH BROAD 1

En arribar aquest dissabte a la capital del País, Islamabad, també els han fet un emotiva recepció i els han lliurat rams de flors. Aquest diumenge, agafen un vol de tornada a Catalunya, que aterrarà a la terminal d’arribades internacionals del Prat, a les 23 hores.

L’alpinista arriba a Catalunya després de dos mesos d’expedició; va partir el passat 14 de juny cap al Karakorum. El tarragoní arriba al seu país, com el primer català en aconseguir els 14 vuitmils sense utilitzar oxigen addicional.  També és l’únic alpinista que ha pujat els tres cims del Broad Peak.

No para de rebre felicitacions, com la de Kurd Diemberger, que va ascendir per primera vegada en la història el Broad Peak, el 1957. Aquest austríac, l’únic alpinista viu en tot el món que ha ascendit dos vuitmils verges, va formar part de l’expedició que va fer amb Cadiach l’obertura mundial d’un dels tres cims del Broad, per la vessant xinesa.

kurt oscar

Va ser l’any dels jocs de Barcelona (1992) quan van obrir la nova ruta la ‘Fem Tarragona’ al Broad Central, de 8.011 metres. El Broad té tres puntes, a la Nord (7.600 m) Cadiach va arribar en solitari al cim l’any 1990, obrint també una nova ruta.

Diemberger ha intervingut des de Bolonya al programa d’alpinisme de Tarragona Ràdio, el Pont de Mahoma. Ha dit que està molt content pel cim de Cadiach, que ha fet amb ‘un cap de ferro com el de Hermann Buhl’. Diemberger es refereix a un altra dels referents de l’alpinisme mundial i company de cordada seu, que perdia la vida el mateix any 1957 al Chogolisa.

Amb el Broad, Cadiach arrodoneix una de les millors carreres alpinístiques del país, amb 66 expedicions a l’Himàlaia i altres obertures mundials, com la ‘Free Tibet’ al Cho Oyu, el 1996, juntament amb l’alpinista austríac Sebastian Ruckesteiner.

Ja va escriure una pàgina de l’alpinisme com a primer català en assolir el cim de l’Everest, el 28 d’agost de 1985, amb el desaparegut Antoni Sors i Carles Vallès, en una expedició dirigida per Conrad Blanch.

Una gesta que el va convertir en el primer occidental en superar el mític segon esglaó del sostre del món, sense oxigen artificial i en lliure, per la cara nord.

NOTA: Cadiach estarà disponible per aquells mitjans que vingueu aquest diumenge a l’Aeroport del Prat. A les xarxes del Pont de Mahoma, anirem concretant més detalls, com la terminal d’arribada.

Facebooktwitter

Un pensament a “Cadiach arriba diumenge a casa amb els 14×8000 sense oxigen addicional a la butxaca”

  1. Benvolguts,

    Crec que a les comarques tarragonines hem d’estar molt orgullosos de la proesa de l’Òscar Cadiach. A molts de nosaltres el tractament de mitjans com ara TV3 o Catalunya Radio ens ha semblat molt esbiaixat i no correspon, ni de bon tros, a la trajectòria i als mèrits de l’Òscar. Tant des de la vessant de la muntanya com a nivell personal.

    Una abraçada, felicitats pels programa i enhorabona a l’Òscar.

    Agustí Segarra

Deixa un comentari